Antikoncepce. Je v pořádku využívat ji k vynechání menstruace?

Menstruace je posláním všech žen, jenže mnohé by se tohoto „daru“ alespoň občas rády zřekly. Je to možné pomocí hormonálních prášků, aniž by z toho hrozily zdravotní následky? Jistě, jen musíte vědět, co vlastně užíváte!

Znáte to, čeká vás dovolená, ale její termín se „jako na potvoru“ kříží s vaším měsíčním cyklem. Nebo se budete vdávat a chcete svůj velký den prožít bez zbytečné podrážděnosti a nepohodlí. Buď jak buď, bikiny či pochod uličkou se s křečemi, návaly horka, nadýmáním a bolestí prsou dají skloubit jen horko těžko. Nejen v těchto případech se spousta žen uchyluje k jednoduchému řešení problému, které jim dopřeje vytoužený komfort. Patříte mezi ně i vy?

Ani hormon nazmar

Ano, oblafnout přírodu je vlastně snadné. Stačí spolknout poslední pilulku antikoncepce, přeskočit pár placebo prášků, které následují, a okamžitě načít další plato. Tím, že se konzumují aktivní tabletky po celou dobu, se do těla dostane každodenní dávka hormonů, což vyloučí návštěvu jinak pravidelného krvácení. Zní to sice báječně, o tom žádná, jenže nemůže vám tohle nějak uškodit, zvlášť když se k takovému východisku budete upínat často? Vždyť co si budeme namlouvat – s jídlem roste a chuť. A kdo by si od bolestí břicha mnohdy nepřál „oraz“!

Libo pauzu? Může být

„Ženy nepotřebují nutně menstruovat každý měsíc. Mnoho jich běžně vynechává své období z pádných lékařských důvodů, protože mají velké bolesti nebo silné krvácení. Je to ale v pořádku, i když tak učiníte i kvůli dlouho plánované dovolené, nebo prostě proto, že se vám cyklus v jisté dny vůbec nehodí,“ schvaluje „nemenstruační metodu“ pomocí antikoncepce gynekoložka Melissa Goist, která působí na zdravotním středisku Wexnerské státní univerzity v americkém Ohiu. Takže ano, podle této odbornice není důvod k obavám, a vy můžete být paní svého času. Ovšem pozor, jisté „ale“ tu přece jen je.

Nepodceňujte konzultaci ani signály těla

„Vždy je dobré poradit se se svým lékařem. Ne všechny pilulky jsou totiž stejné a některé se k dlouhodobějšímu permanentnímu užívání vůbec nehodí. Pokud nemáte čas na schůzku v ordinaci, zjistěte si informace o své antikoncepci alespoň telefonicky. V případě, že vynecháte několik cyklů v řadě, a náhle se objeví krvácení, je to znamení, že vaše tělo už potřebuje menstruovat,“ upozorňuje výše zmíněná gynekoložka a s tím, že ona sama doporučuje nepřetržité požívání hormonálních tabletek maximálně tři měsíce. Tak taková prodleva snad není ani potřeba, viďte…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat