Zdravotní problémy, které signalizuje výtok z bradavky

Může být čirý, žlutý i zelený. Co nebo kdo? Výrok z bradavek či bradavky. Máte se bát? Naštěstí ne vždy je to důvod k panice!

Termín „výtok z bradavek“ označuje jakoukoli tekutinu, která uniká z bradavky nebo bradavek. Tento stav je normální během těhotenství a kojení a může se jednat i o důsledek změn v rámci menstruačního cyklu. Výtok z bradavek u ženy, která není těhotná ani kojící, nutně nemusí poukazovat na abnormalitu, nicméně vyžaduje další hodnocení, neboť v ňadru se nacházejí tři typy tkání. Nic tedy není jen černé nebo bílé.

Glandulární tkáň se skládá z mléčných kanálků a žláz. Vláknitá tkáň je v podstatě pojivová tkáň, která obklopuje lalůčky a průduchy a podporuje prsa. Tuk zase vyplňuje mezery mezi ostatními tkáněmi. Množství tuku v prsou jim přitom dává velikost. A jak je to s tím výtokem?

Normální (fyziologický) výtok z bradavky

Barva tekutiny může být žlutá, bílá, šedá, zelená, modrá nebo dokonce tmavě hnědá. Normální výtok z bradavek může nastat kvůli těhotenství nebo kojení, po stimulaci prsu při pohlavním styku, nebo dokonce teplé sprše. Výtok po omytí horkou vodou se totiž objevuje u žen s onemocněním štítné žlázy či hormonální nerovnováhou, ale také u těch, které užívají určité léky, včetně estrogenů, perorálních kontraceptiv, opiátů, některých antihypertenzních léků, antipsychotik a antidepresiv. Vždy je vhodné se v těchto případech poradit se svým lékařem.

Podezřelý výtok z bradavky

Výtok z bradavky je považován za podezřelý, pokud je spontánní (vyskytuje se bez manipulace s prsem) a trvalý, jednostranný, pocházející z jediného kanálu s tekutinou charakterizovanou jako čirá a bezbarvá, krvavá nebo světle žlutá a průhledná.

Příčiny podezřelého výtoku z bradavek zahrnují papilom, což je malá, obvykle nekarcinogenní nebo benigní léze, která roste v mléčné trubici prsu. Hovoří se i o stavu s názvem ductal ectasia – rozšíření a zhrubnutí stěn mléčných žláz, které způsobuje nahromadění tekutin, a taky o rakovině.

V každém případě navštivte gynekologa, který pravděpodobně nejprve provede krevní testy na kontrolu hladin hormonů (hladiny štítné žlázy a prolaktinu) a popřípadě vás pošle na cílené ultrazvukové vyšetření prsu. S jeho návštěvou však neotálejte, i kdyby se mělo ukázat, že šlo o banalitu. Zdraví přece máte jen jedno.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat