Dvě hrsti ořechů týdně sníží riziko rozvoje srdečních chorob

Vědci z Harvardovy univerzity tvrdí, že konzumace ořechů není jen chutným doplňkem stravy, ale také prvkem životního stylu, jímž si lze uchovat zdravé a dobře fungující srdce. Pokud totiž člověk sní hrst ořechů dvakrát týdně, sníží tím u sebe riziko rozvoje chorob oběhové soustavy o celou čtvrtinu.

Vyplývá to z analýzy stravování u dvou set tisíc osob, které konzumovaly vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy, kešu (což je luštěnina), pistácie, pekanové ořechy a arašídy (opět luštěnina). Obecně souviselo snížení rizika s konzumací úplně všech typů vyjmenovaných tučných semen (ořechů a nepravých ořechů ze skupiny luštěnin), ale nejvíce prospívala konzumace vlašských ořechů, které jsou nejkvalitnějším zdrojem omega-3 mastných kyselin.

„Náš výzkum podporuje doporučení zdravotníků ke zvýšení konzumace ořechů jako součásti zdravého životného stylu, jímž lze snížit riziko chronických onemocnění u obecné populace,“ uvedla doktorka Marta Guaschová-Ferreová z Harvardovy univerzity.

Po kterém sáhnout?

Ovšem není ořech jako ořech. Jednotlivé druhy mají společné to, že obsahují velké množství tuku. Ovšem i tohle „minus“ se jim dá odpustit, protože podle lékařů posilují činnost nervů, oběhové soustavy a bývají „palivem pro mozek“. Který máte nejraději vy? Možná vás překvapí, co všechno se v něm skrývá…

Ořech kešu

Plod ledvinovníku západního, ze kterého vedle železa, zinku, hořčíku a betakarotenu můžete čerpat také vitamin C. Je to váš oblíbenec? Pak buďte s konzumací opatrní, protože nadměrné množství vede k různým zdravotním potížím. Zejména o alergické reakce není nouze!

Ořech lískový

Poklady lísky obecné patří u nás k hodně vyhledávaným dobrotám. Každý konzument by měl vědět, že v chutných kuličkách číhá 60 procent tuku, 20 procent rostlinných bílkovin, glycidy, karoten, vitaminy B1, B2 a další látky, které příznivě působí na metabolismus a trávicí systém. Popelka v nich sice našla troje krásné šaty, ale pro vás je tam něco daleko lepšího – při jejich mlsání dochází k potlačení únavy a regeneraci pleti. To je lepší než nová garderoba!

Ořech para

Semeno stromu juvie ztepilé se vyznačuje tvrdou skořápkou. Co je pod ní? Kromě 60 procent tuku i nenasycené mastné kyseliny důležité pro činnost srdce. Dále spousta železa, které ovlivňuje tvorbu červených destiček. Fígl na rozlousknutí? Nejprve ho dejte do mrazáku, nebo naopak do horké vody. Pak to půjde jako po másle! Jen pozor na předávkování, neměli byste jich konzumovat víc než 5 denně.

Ořech vlašský

Jádro tohoto ořechu má v sobě téměř 60 procent jemného oleje s vysokým obsahem nenasycených kyselin, vitaminy C a E, minerální látky a stopové prvky. Aby vám „vlašáky“ šly lépe louskat, ponořte je na několik minut do chladné oslazené vody. Trochu vám to usnadní práci. Když je v nich tolik prospěšných látek, proč je jíst jen na Vánoce!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat