Většina mužů s nadváhou považuje svou hmotnost za normální

Většina mužů majících nadváhu si myslí, že jejich hmotnost je normální. Britští zdravotníci varují, že muži ve své většině podceňují obezitu a považují ji za přijatelnou formu své postavy. Přitom jsou to oni, kdo na následky nadváhy a obezity umírají předčasně ve vyšší míře než ženy. A je to také proto, že mužů s nadváhou je více než žen s nadváhou.

Ženy dlouhodobě podléhají silnému tlaku, aby byly štíhlé a jejich tělo odpovídalo mediálně podporovanému kulturnímu diktátu. Teprve posledních pár let se začal tlak týkat také mužů, ale většina z těch, kteří mají nadváhu, si žije spokojeně s pocitem, že jejich tělo má normální hmotnost a tvar. Ačkoli tomu tak není a jsou výrazně ohroženi řadou vážných onemocnění.

„Muži, kteří mají nadváhu, věří mnohem méně než ženy, že mají nějaký problém a jejich hmotnost je nad hranicí normy. Uvědomuje si jich to mnohem méně. Přesvědčují sami sebe, že jsou to všechno jen svaly, jsou prostě pořádní udělaní chlapi, na čemž si navíc zakládají,“ vysvětluje Peter Baker z charitativní organizace Men’s Health Forum.

Podle obezitologů z University of Liverpool si pětapadesát procent mužů s nadváhou myslí, že mají dobrou postavu a normální hmotnost. Je to kvůli dlouhodobému názoru o tom, že muž má být „pořádný, udělaný chlap“. I muži s nadváhou si myslí, že jejich svaly obalené tukem jsou mužnou mohutností, která se ženám líbí. Nicméně problém není v estetice, ale ve faktu, že jsou výrazně ohroženi řadou vážných onemocnění.

V půllitru voda?

Češi jsou velkými milovníky piva, které se do jisté míry může na potížích s nadváhou podílet. Však se říká, že má člověk takzvané pivní bříško! On totiž počet kalorií vypitý s každým půllitrem není nijak zanedbatelný. Většina mužů se sice kvůki postavě svého oblíbeného zlatavého moku nevzdá, ale podle všeho by stačilo trochu svou vášeň pro tento nápoj omezit.

Vyměnit čtvrt litru z piva, které člověk chce vypít, za čistou vodu, může být totiž krokem, jak se vyhnout obezitě. Podle španělských odborníků by takový krok snížil počet obézních v populaci o pětinu. A dokazuje to také, jak mocně konzumace piva přispívá v populaci k obezitě.

Španělští vědci sledovali šestnáct tisíc osob po dobu osmi let a zjistili, že výměnou sklenice piva za sklenici vody se u daného člověka výrazně snížilo riziko obezity. Největší vliv mělo právě snížení konzumace piva. Stejně tak se ale riziko obezity snížilo u osob, které vyměnily sklenici limonády za čistou vodu.

„Tato studie prokázala, že náhrada jedné sklenice limonády či piva za jednu sklenici vody každý den vede k snížení rizika obezity o dvacet procent,“ tvrdí doktor Ujué Fresán z Univerzity v Navaře.

Omezení konzumace piva mělo na snížení rizika obezity větší vliv než omezení konzumace limonády. A to jednoduše proto, že pivo stejně jako limonáda obsahuje kalorie skryté v sacharidech, ale pivo má, na rozdíl od limonády, další kalorie skryté v alkoholu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat