Samota je škodlivá stejně jako patnáct cigaret denně

Miliony dospělých žijí samotářsky, protože přijdou o partnera či si ho během života nenajdou, nestýkají se s příbuznými nebo žádné nemají, případně jim chybí i blízcí přátelé. Tito lidé velmi strádají psychicky i fyzicky. Samota je totiž pro společenského člověka jedním z nejzhoubnějších zdravotních rizik. A škodí dokonce tolik jako patnáct cigaret vykouřených denně.

Samota je přitom podle britských vědců nová epidemie poslední doby, protože tolik lidí nikdy nežilo v takové izolaci, jak je tomu dnes.

„Sociální izolace má na zdraví tak devastující vliv jako kouření patnácti cigaret denně,“ tvrdí autoři výzkumu z britské nadace Jo Cox Foundation.

„Sociální izolace může mít devastující vliv nejen na lidské mentální zdraví, ale máme důkazy, že to může zvýšit také riziko předčasného úmrtí až o třetinu,“ uvedla profesorka Jane Cummings v komentáři k výsledkům nové studie.

Spokojený samotář? I ten je v ohrožení

Někteří lidé samotářský způsob života vyhledávají a dlouhý pobyt ve společnosti snášejí psychicky velmi špatně. Ačkoli je člověk sociální tvor, těch, kteří milují samotu, není málo. Jenže vrozená tendence pro družení se a společenskost je tak silná, že dokonce ovlivňuje délku života. Jedinci, kteří se izolují, byť dobrovolně, žijí kratší život než ti, kdo žijí mezi lidmi.

O tom, že má samota zhoubný vliv na duši a tělo u těch, kteří si nepřejí být sami, se ví dávno. Ale vědci z Univerzity Brighama Younga v Utahu teď přišli s tím, že negativně na délku života působí samotářství i tehdy, když je člověk o samotě spokojený.

„Vliv samoty na lidské zdraví je stejně zhoubný jako vliv obezity, lidé by měli začít brát své společenské vztahy mnohem vážněji,“ tvrdí Julianne Holt-Lunstad z Univerzity Brighama Younga v Provu.

Mezi osamělostí a sociální izolací je velký rozdíl. Lidé mohou být obklopeni jinými a přitom se cítit velmi osaměle (např. staří mezi mladými). Jiní se sociálně izolují – odstěhují na samotu, vyhýbají společnosti – ale zvolí si to. Obě skupiny však žijí výrazně kratší život než ti, kteří se socializují.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

407 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat