Starší lidé zapomínají, protože nekvalitně spí

Stáří je obdobím úpadku těla i ducha. Je to nepříjemná skutečnost, s níž se musejí smířit téměř všichni žijící lidé, kteří se dočkají věku seniora. Jedním z projevů stáří je zhoršující se spánek, druhým slábnoucí paměť. Oba faktory spolu ale úzce souvisejí. Zjistili to neurologové z Kalifornie, kteří prokázali, že senioři, kteří mají kvalitní hlubokou fázi spánku, mají také dobrou paměť.

A že lze pomocí zlepšení kvality spánku zlepšit také dlouhodobou paměť. Ta se totiž konsoliduje a utváří během nejhlubší fáze spánku, kdy se mozkové vlny synchronizují a pracují společně.

Neurologové z University of California v Berkeley prokázali během experimentů, že čím více se během hluboké fáze spánku sladí velmi pomalé vlny s těmi kratšími a rychlejšími, tím více si člověk druhý den pamatuje z naučeného a tím více se uloží do dlouhodobé paměti.

Podle doktora Matthewa Walkera je nevyhnutelné jedno – stárnutí mozku. To přitom souvisí s jeho zmenšováním a úbytkem neuronů. Právě tento úbytek zřejmě souvisí se ztrátou schopnosti synchronizace a rytmů u starších osob.

„Je to smutná tragédie stárnutí. Ale my pracujeme na využití elektrické stimulace, abychom pochopili, zda je možné vrátit lidem zdravý spánek obnovením velkých a silných vln hlubokého spánku,“ uvedl doktor Matthew Walker.

Hrozba pro lidstvo?

Nedostatek spánku a potíže s ním spojené se ale netýkají jen seniorů. Většina populace dnes nespí ani dostatečně dlouho, a navíc spí nekvalitně. A může za to podle kalifornských vědců nastavení společnosti stigmatizující odpočinek jako lenost.

„Já svůj vlastní spánek beru neskutečně vážně, protože vidím důkazy,“ tvrdí profesor Walker.

Podle něj jsou na vině především politici a zaměstnavatelé, kteří vymývají populaci mozky tím, že kdo odpočívá a dbá na dlouhý spánek, je lenoch. Ale lidé mohou za nekvalitní spánek také sami tím, že se dlouho do noci dívají na televizi, ozařují se modrým světlem z počítačů a chytrých telefonů a mají ložnici plnou elektroniky.

Nedostatek kvalitního spánku – méně než sedm hodin denně – prokazatelně souvisí s vyšším rizikem rakoviny, diabetu, chorob srdce, mrtvice, Alzheimerovou chorobou, obezitou a zhoršenou psychikou.

„Žádný prvek naší biologie nezůstává nepostižen nedostatkem spánku… Věci se musejí změnit: na pracovišti, ve společnosti, doma a v rodinách,“ tvrdí profesor Walker.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat