Jaká je souvislost mezi kouřením cigaret a rakovinou prsu

Kouření specificky působí na ženský organismus. Nejenže ovlivňuje schopnost otěhotnění, ale také výrazně přispívá ke vzniku rakoviny prsu. Kdy je žena v největším nebezpečí? Roli hrají cigarety, věk i menstruační cyklus!

Statistiky jsou neúprosné. Karcinom prsu je považován za nejčastější zhoubný nádor u žen. Ročně touto chorobou onemocní více než půl milionu žen na světě, v Česku je to kolem šesti tisíc. I když se udává, že léčba prsních nádorů je jednou z nejúspěšnějších onkologických disciplín, vždy platí, že nejhorší je ten pocit strachu, nejistoty a neznáma.

„Když já si nemůžu pomoci“

Teď se navíc ukázalo, že kouření cigaret je s rakovinou prsu spojené víc, než se udávalo. Aspoň tak to potvrzují nová zjištění amerického sdružení The American Society of Breast Surgeons Foundation.

Cigaretový kouř obecně je známou příčinou mnoha druhů rakoviny. Souvislost mezi kouřením a rakovinou prsu byla donedávna silně podezřelá, ale zatím ve vědecké literatuře nikdo s konečnou platností neprokázal, že by jedno s druhým významně souviselo. Až teď.

Krabička denně versus zdraví a klid

Do projektu, který měl poukázat na fakt, zda se výše zmíněný zlozvyk váže na tuto vážnou chorobu, se přitom zapojilo více než 102 000 žen z různých koutů světa. Všem bylo 16 let a víc a jejich návyky a zdravotní stav vědci začali zkoumat již před 9,5 lety.

Vyšetřovatelé zjistili, že kouření cigaret zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu a toto riziko dokonce stoupá s počtem cigaret, které dotyčná denně kouří. V podstatě s každým měsícem i rokem kouření je žena blíž a blíž nemoci. Je však zajímavé, že kouření po dobu delší než 10 let nevedlo k většímu riziku – aspoň v rámci tohoto experimentu. Nutno také dodat, že nemalou roli hraje i věk.

Mládí vpřed, ale…

Riziko vzniku rakoviny prsu se podle těchto zjištění zvyšuje, pokud žena začne kouřit v době, kdy jí ještě není 17 let. V případě, že tomuto zlozvyku podlehne například ve dvaceti a více letech, není to údajně tak hrozné, jako když si na cigarety zvykne mnohem dřív. A teď jedna neméně důležitá informace. Nejhorší kombinace, která může být, je věk pod 17 let a odstartování vztahu s cigaretami před začátkem menstruace.

Studie tak ukazuje, že existuje skutečná souvislost mezi kouřením cigaret a rakovinou prsu a zároveň naznačuje, že asociace může být nejsilnější, když ženy začnou kouřit před „svými dny“. Co vy na to? Dala jste si předsevzetí, že v roce 2018 s cigaretami skončíte? Pokud ano, držíme vám palce!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat