Mozek umí zastavit přejídání sám, ale jen když člověk nesedí

Švédští vědci tvrdí, že lidský mozek má speciální varovný systém, který se zapíná, když se jeho majitel přejídá a začne přibývat na váze. Jenže tento mechanismus je účinný zároveň jen tehdy, když člověk minimálně během dne posedává. V moderní sedavé společnosti je jasné, proč je tolik lidí obézních.

Většina lidí totiž sedí v zaměstnání i doma po skončení pracovní doby. Mozek tedy nemá žádnou šanci systém aplikovat.

„Pokud mozek savců zaznamená zvýšení tělesné hmotnosti, spustí signály, které podvědomě říkají mozku, aby přestal tolik jíst. Nicméně tyto vnitřní váhy nefungují u těch, kdo příliš dlouho během dne sedí, především u zaměstnanců kanceláří, kteří tráví hodiny u stolu,“ tvrdí autoři z Univerzity v Gothenburgu.

„Objevili jsme naprosto nový systém, který reguluje množství tuku. Doufáme, že tyto objevy povedou k novému směru ve výzkumu obezity,“ dodal profesor John-Olov Jansson.

Jak skoncovat s vlčím hladem

Všichni víme, že přejídání nám nijak nesvědčí. Jenže co když přijdete večer z práce a máte pocit, že pokud se hned nevrhnete na lednici, že nejspíš umřete hlady? Takovým záchvatům se v češtině přiléhavě říká vlčí hlad. A právě ten ono nebezpečné přejídání často způsobuje. Jak na něj?

Rozhýbat ho

Je to jednoduché – když si místo výletu do lednice dopřejete několik cviků, vaše tělo přestane na jídlo myslet. Opravdu to funguje.

Ukolébat ho

A pro zavilé nepřátele pohybu tu máme řešení z pomyslného opačného konce. Pěkně své tělo naložte do horké vany, třeba s levandulovou pěnou. Tím ho ukolébáte ke spánku a na jídlo nebude ani pomyšlení.

Přepít ho

Tedy ne alkoholem, to by byla velká chyba. Ale sklenicí vody nebo šálkem zeleného (či bylinkového) čaje. Mají v podstatě nula kalorií a pocit sytosti na nějakou dobu také dodají. Však se říká – hlad je převlečená žízeň.

Předejít mu

Možná vás vlčí hlad přepadá proto, že nedostatečně nebo nevhodně večeříte. Zamyslete se, zda váš večerní pokrm obsahuje vše, co má, tedy správný podíl sacharidů, bílkovin a především vlákniny, která nadlouho zasytí. Na talíři by rozhodně neměla chybět zelenina, skvělé jsou rovněž luštěniny. Mimochodem, ideální večeří jsou zeleninové polévky (ne krémové se smetanou) a plátek celozrnného chleba. Hlad po nich určitě nedorazí!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat