Většina lidí, kteří zkusí cigaretu, se stane kuřáky

Nejlepší prevencí kouření je nikdy si nezapálit ani jedinou. Dokazuje to nový výzkum odborníků z Londýnské univerzity, z něhož vyplývá, že dvě třetiny osob, které jednou zkusí cigaretu, začnou kouřit. To sice neznamená, že nemůžou po čase přestat, ale značné období života se ohrožují velmi vážnými chorobami souvisejícími s kouřením.

Tým psychologů vedl vědec českého původu profesor Peter Hajek, který se výzkumem kouření zabývá dlouhodobě. Analyzoval data zahrnující 215 tisíc osob z celého světa. A z jeho rozboru vyplývá, že 60,3 procenta osob zkusilo cigaretu alespoň jednou v životě. Z nich ale 68,9 procenta v kouření pokračovalo.

Dobrou zprávou podle autorů z Fakulty Queen Mary Londýnské univerzity je, že minimálně v rámci Spojeného království klesá počet teenagerů, kteří s cigaretami experimentují. Zatímco před šestnácti roky vyzkoušelo cigaretu čtyřicet procent žáků druhého stupně základní školy, dnes je to jen devatenáct procent.

„Vůbec poprvé máme tak významné důkazy o tom, že jediná cigareta může vést ke kouření, z tak rozsáhlého souboru dat. Zjistili jsme, že míra přeměny z kuřáka, který vyzkoušel cigaretu vůbec poprvé, na kuřáka každodenního je překvapivě vysoká, což potvrzuje význam prevence experimentování s cigaretami,“ uvedl profesor Hajek v rozhovoru pro deník The Mail.

Jedna nevadí? Zapomeňte

Myslíte si, že když nevykouříte krabičku cigaret denně, vlastně vám nic moc nehrozí? Tak to jste na velkém omylu. Riziko předčasného úmrtí je totiž výrazně vyšší i u člověka, který omezí kouření na jedinou cigaretu denně. Ve srovnání s osobou, která si nezapálí nikdy, je ohrožen náhlým úmrtím z nejrůznějších příčin. Něco jako bezpečná míra kouření tak neexistuje a zabíjet může i labužnické kouření.

Doktorka Maki Inoue-Choi z amerického Národního onkologického institutu provedla analýzu rozsáhlého vzorku kuřáků a nekuřáků čítající více než 290 tisíc dospělých.

„Jedinci, kteří vykouřili méně než deset cigaret denně, byli ve srovnání s nekuřáky mnohem více ohroženi předčasným úmrtím na různé příčiny, ale vyšší riziko existuje také u osob, které vykouří jedinou cigaretu denně. Nejsilněji souvisí kouření samozřejmě s úmrtím na následky rakoviny plic,“ vysvětluje doktorka Maki Inoue-Choi.

Z její studie také vyplývá, že čím dříve mladý člověk s kouřením přestane, tím výrazněji sníží veškerá rizika předčasného úmrtí. Bývalí kuřáci jsou však stále výrazně víc ohroženi předčasným úmrtím než totální abstinenti, kteří si nezapálili nikdy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

21 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:59
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:47
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat