Při dlouhém sezení se ukládá tuk kolem jater, slinivky a ledvin

Výzkumy z posledních let naznačují, že mnohem nebezpečnější než obezita celková je ta tzv. viscerální. Jsou to výrazné tukové zásoby kolem orgánů a střev v břiše. Tvorba těchto tukových polštářů přitom přímo souvisí s dlouhým sezením. Týká se i osob, které se stravují zdravě. Čím méně se pak pohybují, tím více tuků v břiše se uloží.

Břišní tuk výrazně zvyšuje riziko onemocnění oběhové soustavy, diabetu a také rakoviny. A čím déle člověk sedí, tím větší má zásoby tohoto tuku. Mezi oběma faktory existuje přímý silný vztah.

„Víme, že trávení dlouhého času sezením je nezdravé a je to rizikový faktor pro chronická onemocnění jako diabetes 2. typu či choroby srdce… Monitoringem tukových zásob pomocí magnetické rezonance a srovnáním s dobou strávenou sezením každý den jsme prokázali, že čím déle člověk sedí během dne, tím více břišního tuku se mu uloží. A čím méně se navíc pohybuje a sportuje, tím hůře,“ tvrdí doktor Joe Henson z University of Leicester.

Podle něj osoby, které mají sedavé povolání, musejí sportovat o to intenzivněji a téměř každý den, aby předešly ukládání viscerálního tuku.

Pomoc z přírody

Nejsou vaše játra kvůli nezdravému životnímu stylu zrovna ve formě? Pomozte jim těmi správnými bylinkami!

Květ smilu lékařského

Možná ho znáte pod pojmem „slaměnka“. Povzbuzuje jaterní buňky k tvorbě a vylučování žluči, zlepšuje práci slinivky a utěsňuje cévy. To se hodí za všech okolností!

Kořen smetanky lékařské

Tenhle zázrak působí proti hromadění tuků v játrech, podporuje zvýšení chuti k jídlu, vylučování žaludečních šťáv a kladně ovlivňuje nervový systém jater.

Povzbuzení jaterní činnosti

Doslova balzámem pro játra je extrakt ze semen ostropestřce mariánského (seženete v lékárně). Nať a semena obsahují sloučeniny souhrnně nazývané silymarin. Ty chrání jaterní tkáň a regenerují jaterní buňky.

Omezenou funkci jater „nakopne“ i odvar z jaterníkových listů. Spařte polévkovou lžíci šálkem horké vody, deset minut nechte stát a poté sceďte. Pijte dle potřeby dva až tři šálky denně. Jaterník lze také připravit jako výluh za studena. Vezměte 4 čajové lžičky na 1/2 litru vody a louhujte 8 hodin. Tento medikament se podle starších poznatků pije každý druhý den, maximálně však tři šálky za den.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat