Cvičení pětkrát týdně může zvrátit poškození srdce vyvolaná sedavým životem

Cvičení pětkrát týdně může zvrátit poškození srdce vyvolané sedavým zaměstnáním či životním stylem. Podle vědců z Texasu nemusejí lidé středního věku házet flintu do žita, pokud mládí strávili jako gaučoví povaleči a vedli velmi nezdravý život. Stačí, když ve středním věku začnou pětkrát týdně cvičit, jejich oběhová soustava bude za pár let zase zdravá a bez výrazných poškození.

Podle kardiologů z University of Texas by měli lékaři sport pětkrát týdně předepisovat jako nejúčinnější prevenci a zároveň léčbu onemocnění oběhové soustavy.

„Naše výsledky dokazují, že cvičení pětkrát týdně může zvrátit poškození srdce související s desetiletími sedavého životného stylu,“ tvrdí doktor Benjamin Levine z Dallasu.

S cvičením gaučoví povaleči musejí začít pře pětašedesátým rokem života, kdy má srdce ještě možnost se zotavit. Mezi vhodné pohybové aktivity patří tenis, jízda na kole, běh, plavání, tanec, posilování, rychlochůze a různé kurzy cvičení ve fitness centrech.

„To bych předepsal každému na celý život. Náš výzkum dokazuje znova, jak silný vliv má cvičení na strukturu a funkce srdce a krevní cévy,“ dodal doktor Levine.

Podpora z přírody

O tom, že pravidelný pohyb je pro zdraví nejen našeho srdce naprosto klíčový, už nejspíš nikdo nemůže pochybovat. Nejdůležitější sval v našem těle ale potřebuje i správnou výživu. Které látky jsou pro jeho zdraví opravdu důležité?

Vitamin E

Vitamin E podporuje nejen správnou činnost nervového systému, ale je podstatný také pro srdce a cévy. Pomáhá odbourávat škodlivý cholesterol a zvyšuje hladinu prospěšného cholesterolu. Zároveň tento vitamin podporuje zdravou cirkulaci krve, která zabraňuje mimo jiné mrtvici či ateroskleróze. Vitamin E je možné nalézt například v rostlinných olejích, pšeničných klíčcích, máku, sóji, lněných, slunečnicových i sezamových semínkách, v játrech, másle či ve vejcích.

Lecithin

Lecithin má příznivý vliv na mnohé orgány a tělesné funkce. Rozpouští nebezpečný cholesterol, kterému tak zabrání v usazování v cévách. Tím lecithin významně napomáhá při boji s kornatěním cév. Vyšší potřeba lecithinu vzniká při nadměrné fyzické i psychické námaze, únavě či zvýšené konzumaci alkoholu. Je obsažen v játrech, žloutcích, některých mléčných výrobcích, sójových bobech, kvasnicích a obilných klíčcích.

Hořčík

Jedním z nejdůležitějších minerálů je hořčík, který pomáhá bránit rozvoji srdečních onemocnění. Snižuje krevní tlak, bojuje proti srdeční arytmii a umožňuje rozšiřování tepen. Tím například pomáhá rychlejšímu uzdravení pacienta po srdeční příhodě. Nedostatek tohoto minerálu může mít za následek například nervozitu, podrážděnost, únavu a svalové křeče. Zároveň způsobuje také nepravidelné bušení srdce a zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Významným zdrojem hořčíku jsou luštěniny, sója, špenát, některé druhy mořských ryb a různé ořechy.

Omega-3 mastné kyseliny

Pravidelné užívání omega-3 nenasycených mastných kyselin snižuje hodnoty tuku v krvi, preventivně působí proti vzniku krevních sraženin a příznivě ovlivňuje krevní tlak. Zároveň tyto látky účinně chrání srdce před poruchami jeho rytmu. Omega-3 mastné kyseliny jsou pro lidské tělo nezbytné. Zabraňují například rozvoji aterosklerózy a vzniku plaků na stěnách cév. Pravidelné přijímání těchto nenasycených mastných kyselin tedy napomáhá ke snížení rizika náhlých srdečních úmrtí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat