Máte další kilo navíc? Hrozí vám mimo jiné i demence

Alzheimerova choroba je pro vědce i lékaře stále obestřena mnoha tajemstvími. Ovšem jedno je jasné – pacientů s ní a dalšími typy demence přibývá. To ale neznamená, že nemůžeme její nástup ovlivnit svým životním stylem. Které zlozvyky vzniku demence nahrávají?

Přibývání na váze

Nadváha a obezita jsou rizikovými faktory řady vážných onemocnění. A jak vyplynulo z nedávného britského výzkumu, který byl publikován v odborném časopise Alzheimer’s & Dementia, u lidí s BMI nad normálním pásmem je nebezpečí demence vyšší než u těch, kteří si udržují zdravou hmotnost. S každými 5 BMI body navíc stoupá podle britských vědců riziko onemocnění o třetinu.

Vysoký cukr

Že lidé, kteří mají nezjištěnou či neléčenou cukrovku 2. typu, jsou ve větším nebezpečí, že onemocní demencí, je známo již dlouho. Vysoká hladina cukru v krvi totiž negativně postihuje prakticky všechny orgány, mozek nevyjímaje. Ovšem odborníci z Harvardovy univerzity přišli se zjištěním, že i mírné dlouhodobé zvýšení hladiny cukru může riziko demence zvyšovat. Vyplatí se proto podstupovat pravidelné preventivní prohlídky a hlídat si jídelníček.

Nedostatek pohybu

Máte sedavé zaměstnání a ani po práci či ve volných dnech se prakticky nezvednete z gauče? Chyba. Vědci z Bostonské univerzity nedávno potvrdili, že lidé, kteří mají v životě dostatek pohybu, mají z hlediska onemocnění demencí mnohem lepší výchozí pozici. I jejich mozek je totiž v mnohem lepší kondici než u lidí, těch, co se nehýbají. Nicméně jak také vědci prokázali, nikdy není pozdě s pohybem začít, efekt je viditelný i u lidí po padesátce, kteří se dosud příliš nehýbali. Stačí se věnovat mírné pohybové aktivitě okolo 30 minut denně.

Vyhýbání se zdravým tukům

Spousta lidí je přesvědčena, že žít zdravě rovná se nejíst nic tučného. Ale to je chyba. Studie prestižní Mayo Clinic ukázala, že lidé, kteří do své stravy pravidelně a v dostatečném množství zařazují zdravé tuky, mají až o 42 % nižší riziko demence než ti, jejichž jídelníček tvoří především sacharidy. A co si představit pod zdravými tuky? Rybí maso, olivový olej, ořechy a semena, avokádo apod. Právě ty náš mozek přímo miluje!

Málo slunce

Samozřejmě nejde o to, aby se člověk opaloval, ale o to, aby měl dostatek vitaminu D, který naše tělo – mimo jiné – získává ze slunečních paprsků. Jenže většina z nás tohoto pro mozek klíčového vitaminu nemá potřebné množství. Navíc jak stárneme, naše tělo vyžaduje vyšší dávky „déčka“. A tak je možná na čase poradit se s lékařem či lékárníkem, zda ho nedoplňovat prostřednictvím pilulek. Lidé s nízkou hladinou vitaminu D mají totiž podle studie otištění v časopise Neurology ve srovnání s těmi, kteří ho mají dostatek, až o 53 procent vyšší riziko onemocnění demencí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat