Hot jóga není zdravější než klasická, kdy se cvičí při pokojové teplotě

Na bikram či hot jógu nedá dopustit řada celebrit. Cvičí náročné sestavy v teplotách kolem čtyřiceti stupňů Celsia, protože věří, že se tím účinek jógy zvyšuje. Rozhodně se tím zvyšuje zátěž oběhové soustavy a člověk vypotí o mnoho vody navíc. Ale podle vědců z Texasu je to tak vše. Bikram jóga totiž není zdravější než jóga klasická.

Bikram jóga má působit výrazněji na oběhovou soustavu. Cvičení ve vysokých teplotách skutečně zaměstnává srdce a cévy intenzivněji a je prevencí aterosklerózy (kornatění tepen) a cévního plaku. Tyto přitom souvisejí s rozvojem infarktu a mrtvice, takže bikram jóga může být vnímána jako prevence těchto onemocnění. Jenže stejné účinky má i jóga cvičená v normální pokojové teplotě.

„Naše objevy naznačují, že horké prostředí pro cvičení nehraje roli ve zlepšení zdraví cév, které souvisí obecně s provozováním jógy. Bikram jóga nepůsobí nijak lépe,“ tvrdí doktorka Stacy D Hunter z University of Texas.

Jóga jako prevence diabetu?

Jógu jako takovou nicméně doporučují jako životní styl východní lékaři už po tisíce let. Podle nich totiž harmonizuje tělo i duši a je prevencí řady onemocnění. Moderní medicína a její vědecké metody to teď musejí potvrdit. Jóga a její transcendentální meditace totiž pomáhají snižovat hladinu glukózy v krvi. A z experimentálního výzkumu vyplývá, že u osob s diabetem 2. typu může její praktikování vést ke zmírnění projevů nemoci, či dokonce uzdravení.

Vědci z Bangalore sledovali skupinu osob s diabetem 2. typu. Část se začala věnovat józe, cvičila každý den pětačtyřicet minut. Po deseti dnech ve srovnání s kontrolní skupinou u ní dramaticky poklesla hladina glukózy v krvi. Právě zvýšená hladina tohoto cukru je projevem diabetu.

„Dokonce už jediná lekce jógy vedla k měřitelnému poklesu krevní glukózy. V naší studii došlo k prokazatelnému zlepšení krevní glukózy už po deseti dnech pravidelného cvičení jógy,“ tvrdí doktor Venugopal Vijayakumar z Univerzity S-VYASA v Bangalore.

U sledovaných osob došlo po deseti dnech cvičení k poklesu hladiny krevní glukózy o deset procent.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat