Dejte si při dietě černou kávu. Urychluje metabolismus a zvyšuje spalování

Černá káva je dobrý doplněk hubnoucího režimu. Tvrdí to vědci z Nizozemska, podle nichž totiž tento nápoj – zcela bez dalších přídavků, jako jsou cukr a mléko – může zrychlit metabolismus a zvýšit denní energetický výdej. Navíc kofein pomáhá zlepšit výkonnost a výdrž, takže konzumovaný před sportem omezí negativní důsledky pohybu.

Podle autorů z Wageningenské univerzity totiž černá káva výrazně urychluje metabolismus a podporuje přeměnu energie vázané v tucích v teplo. Tím pádem pomáhá spalovat více energie vázané v tucích a při vhodném jídelníčku a pohybovém režimu urychluje hubnutí.

U osob, které se přejídají, nepohybují a jejich energetický příjem je vyšší než výdej, káva nabývání na váze nezastaví, pouze zmírní. A na hubnutí nemá žádný vliv káva konzumovaná s mlékem, cukrem a dalšími přídavky v jakékoli kombinaci.

„Po konzumaci kofeinu se okamžitě zrychlí metabolismus… a je intenzivnější ještě tři hodiny poté,“ tvrdí autoři z Wageningenu.

Jejich kolegové z Londýnské univerzity přitom spočítali, že tři šálky černé kávy denně zvýší energetický výdej prostřednictvím tepla o 150 kilokalorií, což odpovídá zhruba padesáti gramům těstovin.

„Konzumace kofeinu v běžné míře může mít výrazný vliv na energetickou bilanci a může podporovat produkci tepla při léčbě obezity,“ tvrdí autoři z Nizozemska a Spojeného království.

Pro delší život

Svého času byla káva vnímána jako zdraví poškozující nápoj. V posledních dvaceti letech se ale názor odborníků významně změnil a nápoj z pražených bobů kávovníků je považován za jednu ze složek životního stylu, který vede k dlouhodobému zdraví a dlouhověkosti. Káva je totiž bohatá na antioxidanty a zdraví prospívá v několika ohledech.

Podle vědců z Imperial College London se třemi šálky kávy denně člověk získává tolik prospěšných látek, že ve srovnání s nekonzumenty tohoto nápoje žije déle. V kávě obsažené antioxidanty chrání játra, posilují imunitu a prospívají také oběhové soustavě.

Z pětatřicetiletého sledování půl milionu lidí z šestnácti zemí světa vyplynulo, že konzumace tří šálků kávy denně souvisí s nižším rizikem předčasného úmrtí, a to až o osmnáct procent.

„Zjistili jsme, že vyšší konzumace kávy souvisela s nižším rizikem předčasného úmrtí na jakékoli příčiny a zvláště na choroby oběhové či trávicí soustavy. Důležitější ale je, že tyto výsledky byly podobné napříč všemi zeměmi Evropy, s různými zvyky a způsoby konzumace kávy,“ uvedl doktor Marc Gunter z Londýna.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat