Přitulte se k sobě. Mazlení prospívá tělu i duši

Také se rádi přitulíte k partnerovi či partnerce, pomazlíte děti nebo si připomenete dětství tím, že obejmete některého z rodičů či prarodičů? Lidé zkrátka potřebují kontakt, doteky a objímání. Prospívá to totiž nejen tělu, ale i duši.

Co se vlastně v našem těle děje, když se oddáme tulení a mazlení?

Sbohem stresu

Všimli jste si někdy, jak se po náročném dni toužíme „zhroutit“ někomu do náruče, jak my sami máme tendenci rychle obejmout někoho, kdo prožívá těžké chvíle? To proto, že objetí zvyšuje hladinu oxytocinu, hormonu štěstí, a naopak snižuje hladinu kortizolu, stresového hormonu. Jednoduchá a rychlá terapie v náruči milovaného člověka. Co víc si přát?

Imunita ve formě

Jedna z amerických studií ukázala, že lidé, kteří se pravidelně objímají se svými nejbližšími, mají silnější imunitní systém. A co víc, lépe a rychleji se uzdravují z nachlazení (tedy za předpokladu, že je i přes tekoucí noc někdo objímá). Ještě potřebujete důvod k tulení? Děláte to pro své zdraví!

Libido na vzestupu

Tohle asi není žádné překvapení – vždyť kolikrát člověk začne s nevinným mazlením a najednou je uprostřed vášnivé noci. Důvod je jednoduchý. Tulení zvýší v našem těle produkci již zmíněného oxytocinu a také dopaminu. Právě tahle kombinace je v podstatě spouštěčem libida. Což ostatně není špatná zpráva…

Tlak v normě

Varoval vás váš lékař, že máte vysoký tlak, a tak vám předepsal léky a doporučil změnu životního stylu? Pak se rozhodně jeho rad a léčby držte. A připojte ještě jednu terapeutickou „vychytávku“. Ano, mazlení. Je totiž prokázáno, že se při něm krevní tlak lehce snižuje. Byl by hřích toho nevyužít.

Bez bolesti

Až vás zase příště bude bolet hlava, zkuste se nejprve k někomu přitulit. Možná pak už nebudete potřebovat prášek na bolest. Hormony, jež se při mazlení vyplavují, totiž dokáží zmírnit bolest. Mimochodem, pamatujte na to, když si například vaše maminka nebo babička bude stěžovat na chronické bolesti. Možná jí nejvíc pomůžete, když ji pevně obejmete.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:27
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:11
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat