Potraviny versus doplňky stravy. Které zásoby dokážou pilulky nahradit

Všichni víme, že klíčem ke zdraví je vyvážená strava, jež obsahuje všechny potřebné živiny. Ovšem ne každý z nás se může pochlubit, že se zásadami zdravého životního stylu opravdu řídí. A tak často saháme po nejrůznějších doplňcích stravy z lékárny, jež nám mají chybějící vitaminy či minerály doplnit. Které dobroty z vaší lednice však pilulky spolehlivě nahradí?

Jistě, čas od času není na škodu důležité živiny svému tělu dodat právě doplňky stravy. Především v období zvýšené zátěže, nemoci nebo třeba chřipkové epidemie apod. Ale zobat je neustále je skoro zbytečné. Tedy pokud svému organismu dodáváte vitaminy a spol. ze stravy. Které pochoutky rozhodně nepodcenit?

Rybí maso

Ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny a navíc vitamin D, jehož nedostatek může vést k celé řadě zdravotních potíží (navíc je lepší získávat jej ze stravy než pomocí pilulek, jak odhalily některé studie). Češi sice nepatří k národům, které by ryby nějak zvlášť milovaly a konzumovaly ve velkém, ale zkuste být výjimkou, jež potvrzuje pravidlo. Vaše tělo to rozhodně potěší.

Hovězí maso

A když už jsme u masa, je třeba zmínit také to hovězí. I když většina z nás zůstává věrná především kuřecímu nebo tradičnímu vepřovému, hovězí je pro náš organismus také důležité. Opravdu kvalitní hovězí je totiž bohaté na vitaminy skupiny B, kreatin a také železo. Bílkoviny v něm navíc přispívají k tvorbě svalové hmoty. Takže co si jednou za čas dopřát nějaký šťavnatý steak? Potěšíte nejen své chuťové buňky...

Sladké brambory

Jakou přílohu k onomu steaku zvolit? Co třeba sladké brambiry neboli batáty? Na českém jídelníčku se zabydlují už nějakou dobu, tak toho využijte, seženete je v každém větším supermarketu. Ne nadarmo jsou označovány jako „superpotraviny“. Obsahují spoustu vitaminu A i C, vlákniny nebo draslíku. Pečené je budete ostatně milovat i jen tak, bez masa.

Tmavě zelené listy

Špenát, kapusta, hlávkové zelí... Možná si tuhle zeleninu kvůli nepěkným zážitkům ze školní jídelny příliš nedopřáváte, ale dejte jí šanci! Má totiž vysoký obsah vápníku a také vitaminu K. Stačí listy velmi krátce spařit a máte skvělou a hlavně zdravou přílohu (třeba k tomu steaku). Našemu tělu obecně prospívá tmavě zelená listová zelenina, a to díky již zmíněným živonám, ale také díky kyselině listové a řadě antioxidantů, které obsahuje. Tak její síly také využijte!

Mandle a spol.

Mandle, ořechy a nejrůznější semena jsou skvělou svačinkou. Nejenže spolehlivě zasytí, ale poskytnou vám i důležité živiny. Stačí hrstka denně a svému organismu dodáte kromě bílkovin i potřebné zdravé tuky. A k tomu vitamin E, který jen tak někde nenajdete. Navíc diky nim získáte i uprostřed odpoledne novou energii, která se hodí nejen během náročného dne v práci.

Jahody

A když už jsme u svačinek – co třeba zařadit do nich i nějaké ovoce? Ideální jsou jahody, především pokud mají zrovna sezónu (jistě, není to zrovna dlouhé období, ale o to víc je třeba hovyužít na maximum). Jsou zásobárnou vitaminu C, vlákniny, draslíku a folátů, které jsou potřebné pro správnou činnost srdce. A navíc působí jako přírodní bělidlo zubů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat