Jak začít s jógou, i když jste úplný nováček

Jóga je nejen skvělým způsobem, jak protáhnout a posílit tělo, ale také jak zklidnit mysl. I proto je v současnosti tak oblíbená. Uvažujete o tom, že byste přidali k nadšencům, kteří jí propadli, ale nevíte, jak začít? Poradíme vám!

Není jóga jako jóga

Zkuste si zadat do internetového vyhledavače jóga. Uvidíte, že vám ukáže spoustu nejrůznějších typů skrývajících se za – pro nás Čechy – podivně znějícími názvy. Hatha jóga, Vinyasa, Anusara, Ashtanga, Bikram, Power, Kundalini, Sivananda… Zkrátka je rozhodně z čeho vybírat. A tak výběr nepodceňujte a pečlivě začněte studovat, co která jóga vlastně nabízí. Určitě nakonec pro sebe najdete ten správný typ podle toho, co vlastně očekáváte (především zklidnění/posílení svalů/protažení páteře…).

Kurzy versus internet

Ačkoli dnes na internetu najdete i spoustu videí, podle nichž můžete jógu cvičit, pokud jste úplný začátečník, raději vyrazte na nějakou lekci, kde se vám bude věnovat profesionál. Ten vám totiž pomůže vyvarovat se začátečnických chyb, jež mohou efekt jógy narušit. Teprve až zvládnete základy, můžete zkusit cvičit podle videí.

Co s sebou

Že si neumíte takovou „jógovou hodinu“ tak docela představit? A jaké vlastně potřebujete vybavení? Většina center, kde se jóga cvičí, je vybavena podložkami, jež si můžete půjčit, a tak není nutné si ji kupovat (nicméně není od věci se zeptat dopředu).

Co se oblečení týče, přijďte hlavně v něčem pohodlném. Bavlněné legíny a tričko či tílko vám budou úplně stačit, takže se nemusíte bát nějaké zásadní vstupní investice, co se výbavy týče.

Na co se připravit

Pokud jste úplný začátečník, nejspíš se zapíšete na „kurz“ se stejně (ne)zkušenými lidmi, jako jste vy. A tak se nemusíte bát, že byste něco nestíhali nebo nedokázali. Na začátku hodiny se nejprve všichni protáhnete a „zahřejete“ základními pózami k tomu určenými. Pak už podle pokynů instruktora začnete cvičit. Většina instruktorů obchází jednotlivé účastníky a pomáhá jim opravovat chyby v postavení těla apod. a radí jim.

Mimochodem, pokud bude na vás nějaká pozice příliš složitá, případně na ni vaše ztuhlé tělo nebude stačit, nic se neděje. Nemusíte se bát, že by na vás instruktor či ostatní účastníci koukali skrz prsty! Jóga není primárně o překonávání vlastních limitů a lámání rekordů!

Pokud ve vašem životě nehraje pohyb zásadní roli, můžete se druhý den cítit trochu rozbolavělí. Ale nebojte – s každou hodinou to bude lepší a lepší. A vaši snahu ocení nejen vaše tělo, ale i vaše mysl!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat