Jednoduché tipy, které vám pomohou s přechodem na letní čas. Začněte už dnes

Jaro je tu. A s ním nejen více sluníčka a probouzející se příroda, ale také přechod na letní čas. Zatímco někteří lidé si nějaké změny ani nevšimnou a prostě si přeřídí hodinky, jiným trvá nejméně týden, než si jejich organismus zvykne, že mu někdo „ukradl“ hodinu života.

Patříte spíše k té druhé skupině? Pak pro vás máme pár jednoduchých tipů, které mohou přechod na letní čas usnadnit.

Nervy na pochodu?

Většina z těch, kteří jsou si změny času až příliš vědomi, se potýká především s nepřekonatelnou únavou. I pouhá hodina méně způsobí, že se zpřeházejí naše vnitřní hodiny, což má za následek zvýšené vyčerpání, problémy se soustředěním, nedostatek energie a také špatnou náladu.

Některé průzkumy tvrdí, že ještě týden po změně času jsme podráždění, více se hádáme se svým okolím a nepodáváme takové výkony, jak jsme zvyklí. Některé práce dokonce spekulují, že několik dní po změně času dochází k většímu počtu dopravních nehod a zranění z nepozornosti.

Chce to přípravu

Na změnu času se vyplatí připravit. Především bychom neměli alespoň týden před ní (a po ní) ponocovat. Naopak bychom měli chodit brzy spát a pravidelně vstávat. Zkuste tedy odolat pozvánkám na oslavy a večírky a raději se věnujte kvalitnímu spánku.

Mimochodem, právě spánek můžete na přechod na letní čas připravit. Během onoho „přípravného týdne“ choďte každý den do postele o 10 minut dříve a ráno vstávejte vždy o 10 minut později než den předchozí. Plynule tak svůj organismus připravíte, že bude vstávat i usínat jindy, než byl zvyklý. Ovšem postupný přechod je mnohem příjemnější než ten náhlý.

Vyplatí se také vsadit na pravidelný pohyb – pomůže vám nejen být večer příjemně unavení, ale také vám zajistí lepší náladu, a to i po změně času. Alespoň nebudete tak mrzutí.

Pozor na nástrahy

Že jste to s tou přípravou nějak nestihli? Pak zkuste alespoň co nejvíce napravit škody. V týdnu po změně času také příliš neponocujte a do postele choďte v co nejvíc stejnou dobu každý den.

Asi hodinu před odebráním se na lůžko vypněte veškerou elektroniku – televizi, počítač, mobilní telefon… Narušují usínání jako takové, nicméně potřebujete-li po přechodu na letní čas rychle nabrat síly, je jasné, že by vám spánek nemělo nic kazit.

Pozor si dejte také na konzumaci alkoholických nápojů a nápojů s vysokým obsahem kofeinu. Platí pro ně to, co pro mobilní telefon. Usínání a kvalitnímu spánku prostě nenahrávají.

Převalujete se v posteli a spánek ne a ne přijít, ačkoli jste na telefon či televizi ani nesáhli a žádný „šláftruňk“ jste také nepožili? Pak se zkuste vyhrabat z peřiny, chvilku se procházejte po bytě nebo si chvíli čtěte. Uvidíte, že se brzy unavíte a usnete snáze.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat