Dostaňte své tělo do správné kondice a ovládněte bílé svahy

Období sportovních aktivit, jakými jsou třeba jízda na kole či bruslích, je dávno konce. To však neznamená, že musíte upadnout do letargie a čekat až na příští jaro. Naopak, využijte zimní období pro správnou přípravu na zimní sporty.

Dejte své tělo do náležité fyzické kondice a připravte ho na specifickou zátěž. Snížíte riziko bolesti z námahy, na kterou tělo není zvyklé. Hlavně ale předejdete případným zraněním či alespoň zmírníte jejich možné následky. Na sjezdovce při lyžování či snowboardingu to rozhodně oceníte.

Jakub Wurzel, regionální fitness manager, který sestavil základní přípravný tréninkový program určený ženám i mužům, říká: „Lyžování zatěžuje především svaly dolních končetin, jejichž síla ovlivňuje výkon. Ve sjezdovém postoji hrají důležitou roli nejen kyčelní a kolenní klouby, ale i svaly horních končetin. Zatíženy jsou také svaly bérce. Aerodynamický postoj udržují zádové svaly. Komplexní příprava a posílení všech částí těla je tedy na místě a najde široké uplatnění nejen na zasněžených svazích.“  

Při zimních sportech je důležité, abychom se na zátěž připravili a naučili se správný pohybový stereotyp. Pomůžeme tak předcházet zraněním. Klíčem k bezpečnému lyžování je především dostatečná stabilita kolen a kyčlí. Silný střed těla, jeho flexibilita a správné zapojení svalů zabezpečují správné držení těla při sportu. To vše pak snižuje únavu těla z fyzické zátěže, předchází namožením svalů a možným úrazům.
 
Přípravný kondiční trénink v posilovně může trvat 3-6 týdnů a je zaměřený na tři oblasti:

1.    základní rozvoj svalové síly – schopnost odporu proti vnějším silám působící na organismus během zátěže
2.    rozvoj svalové vytrvalosti – schopnost čelit odporu a únavě po delší požadovaný úsek
3.    explozivní síla – schopnost vykonávat pohyby rychleji v co nejkratším časovém úseku.

Nepodceňujte ani přípravu přímo na svahu!

I před lyžováním, jako před každou fyzickou zátěží, je důležité se rozcvičit a dát tak organismu informaci, že od něj budeme požadovat výkon. Krátká rozcvička a protažení tělo skvěle připraví.

1.    Mobilizujte klouby
Pomocí krouživých pohybů v hlavních kloubech (rameno, loket, kyčle, koleno a kotníky) vyplavíme synoviální tekutinu, která funguje jako mazivo a prevence proti opotřebení chrupavek a kloubů.

2.    Protáhněte svalové skupiny, které jsou při lyžování nejvíce zatíženy 

Lýtkové svaly         Zádové svaly        Hamstringy (zadní strana stehen)     Deltové svaly      Stehenní sval


 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat