Kliky, skoky nebo chůze. Nejlepší pohyb pro začátek dne

Také jste se rozhodli, že do své „ranní rutiny“ v rámci snah o zdravý životní styl zařadíte i nějaký ten pohyb? Pak podle odborníků děláte dobře. Nicméně ne všechny sporty jsou pro ranní rozcvičku vhodné. Které jsou pro začátek dne jako stvořené?

Obecně platí, že ačkoli je ranní pohyb tělu i mysli prospěšný, neměl by zahrnovat extrémní sportovní výkony. To by mohlo organismus spíš nepříjemně zaskočit. Na které pohybové aktivity můžete ale klidně vsadit?

Chůze či běh

Patří k nejpřirozenějším druhům pohybu, a tak jsou pro probuzení těla i duše (pohyb působí pozitivně i na psychiku) jako stvořené. Nejenže protáhnete svaly, posílíte fyzičku, ale „nakopnete“ metabolismus, takže pokud se snažíte o shození nějakého toho kila navíc, podpoříte hubnutí. A pobyt na čerstvém vzduchu také prospívá! Zvýšíte přísun kyslíku do mozku a pročistíte si mysl.

Protahování

Většina z nás se jen tak protáhne, než vyleze ven z peřin. Ale protahování může být také velmi účinným a prospěšným cvičením, zvláště po ránu. Nejenže připravíme tělo na celodenní zátěž, ale také posílíme svaly a klouby. Protahovací cviky jsou dokonce považovány za jednu z možností prevence artritidy. A jaký že cvik byste určitě měli do ranního režimu zařadit? Obyčejný kočičí hřbet! Většina z nás si ho pamatuje ještě ze školky – prostě si kleknete, ruce opřete o podlahu a nahrbíte se a poté prohnete jako kočka. Tenhle cvik dokáže nejen vše výše napsané, ale také prospívá páteři, která trápí spoustu z nás…

Skoky

Nepodceňujte sílu obyčejného skákání! Například přeskakování přes švihadlo patří k nejefektivnějším způsobům spalování kalorií. Ovšem pro ranní rozcvičku zkuste spíše výskoky, při nichž po „odlepení“ od země roztáhnete nohy i ruce. V podstatě budete ve výskoku připomínat panáčka, který po zatáhnutí za šňůrku zvedl ruce a nohy. Tenhle cvik skvěle posiluje a tvaruje nejen stehna a lýtka, ale také paže. Mimochodem, jeho velkým stoupencem je i manželka bývalého amerického prezidenta Michelle Obama!

Dřepy a squaty

Také „dřepování“ patří k tradičním druhům pohybu, kterými nás trápili už ve školkách a školách. Ovšem to neznamená, že jsme se i při všem tom tréninku naučili správnou techniku dřepu. Pokud je totiž prováděn opravdu pečlivě, pak protáhne a posílí dolní polovinu těla jako máloco. Dnes je však hitem vylepšená forma dřepů – takzvané squaty. Ty jsou nejen účinnější, co se posílení těla týče, ale neměly by ani tolik zatěžovat kolena. Na internetu najdete spoustu návodů, jak dřepy a squaty správně provádět. Nechte se inspirovat!

Kliky a prkna

Toužíte spíše posílit horní polovinu těla? Pak vsaďte na staré dobré kliky. Zpočátku klidně cvičte takzvané dámské, při nichž dolní polovinu těla opíráte o kolena, nikoli o špičky nohou. Cvičte pěkně pomalu, abyste opravdu zapojili co nejvíc svalů. U kliků totiž platí, že záleží hlavně na kvalitě, nikoli na počtu. Také tento cvik se dočkal vylepšení. A tím je takzvané prkno neboli plank, při kterém je tělo opřeno o lokty a špičky. Zapojí se při něm i svaly, o kterých jste neměli ani tušení.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat