Hubnutí po čtyřicítce. Na změnu není nikdy pozdě

Většina žen po čtyřicítce nepřekročí jen nějakou pomyslnou věkovou hranici, ale často i ručička na váze překročí vysněnou hmotnost. V první řadě se tím rozhodně netrapte, na změnu není nikdy pozdě, a pokud chcete zpět svoje ladné křivky, máte to jen ve svých rukách. Stačí znát jen tyto jednoduchá pravidla.

Naše tělo postupem času stárne, i když to není ještě navenek tolik patrné, tak i uvnitř se toho za ta leta leccos změnilo. Metabolismus, který jsme měli ve dvaceti je minulostí, a s vyšším věkem se bude ještě více zpomalovat. Podle výživových odborníků už po třicítce postupně ztratíme 10 kg svalové hmoty a vyměníme je za tuk. Zní to opravdu děsivě že? Přesto tělo nemusíte nechat jen tak ležet ladem, je nejvyšší čas začít o něj náležitě pečovat a dostat ho zpátky do formy.

Všechno je v hlavě

Prvním nepřítelem našeho těla je psychika. Pokud se ve svém těle necítíme dobře, proč by se naše tělo mělo snažit o nějakou změnu? Navíc pod tímto působením marnosti, smutku a deprese, právě často sáhneme po tučné kalorické bombě, místo toho abychom vyrazili do lednice pro zeleninový salát. Naučte se mít ráda své tělo takové, jaké je. Vždyť za povoleným bříškem stojí třeba dvě zdravé děti, co ta přebytečná kila shodit nějakou sportovní aktivitou třeba s nimi?

Neodpírejte si odpočinek

I když máte v práci frmol a běháte kolem domácnosti, udělejte si čas i sama na sebe. Není vám dvacet, aby vám stačil krátký spánek. Ve spánku probíhá spousta důležitých procesů, včetně těch metabolických. Kvalitní spánek je základem pro vaše zdraví i postavu. Co takhle místo utrácení za fast foody si koupit novou kvalitní matraci?

Vsaďte na bílkoviny

Tajemství štíhlých žen není jen salát „pro králíky“, ale také kvalitní bílkoviny, to znamená libové maso, ryby, vajíčka, sýry, ale i luštěniny či tofu. Obohaťte svůj jídelníček o tyto kvalitní bílkoviny a uberte na přílohách, nejlépe je vyměňte za zdravější alternativy, jako je například pohanka, kuskus či bulgur. Jednoduchým pravidlem je, mít na talíři největší část bílkovin, minimum přílohy (brambory, těstoviny, rýže) a porci zeleniny či zeleninového salátu. Naučte se ke každému hlavnímu jídlu jíst zeleninový salát, uvidíte, že díky zelenině už tolik jídla nezkonzumujete.

Nevyhýbejte se tukům

Častou chybou bývá eliminace tuků z jídelníčku, ne všechny tuky jsou škodlivé, a i když zrcadlo v koupelně hovoří jinak, tak naše tělo zdravé tuky potřebuje. Tuk je totiž potřebný pro absorpci některých vitaminů, které naše tělo efektivně využije. Zásobte pravidelně svůj organismus omega-3 a omega-6 nenasycenými mastnými kyselinami. Tyto tuky naleznete v rybách, mořských plodech a v různých semínkách, které můžete zobat jako svačinku, nebo večer u televize místo tučných brambůrků.

Cvičení vás musí bavit

Nemá smysl se trápit náročným cvičením, které přímo nenávidíte. Najděte si pohyb, který vás bude bavit a časem, až se zlepší vaše kondice, můžete klidně přitvrdit. Pro začátek cvičte alespoň třikrát týdně, kombinujte kardio a posilování. Můžete začít svižnou procházkou, během, jízdou na kole či intenzivním plaváním. Posilování je vhodné s váhou vlastního těla, případně jen s lehkými činkami pro vyrýsování svalů. Takovéto posilování zvládnete sami v pohodlí domova, nebo se podívejte po skupinovém cvičení ve svém okolí.

Po cvičení je třeba dodat tělu energii, takže mějte u sebe vždy zdravou svačinku v podobě ovoce, tím předejdete nezvladatelné touze sníst zkrátka cokoli, co vám přijde pod ruku. A do hodinky si můžete již dopřát i lehce stravitelné bílkoviny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat