Známky toho, že vaše dieta vůbec nefunguje

Myslíte si, že všechno děláte správně, ale ručička váhy i metr vás přesvědčují opaku? Je velmi pravděpodobné, že děláte nějakou z těchto chyb!

Učený z nebe nespadl, jak se tak říká. Týká se to i hubnutí. Co napoprvé uděláte špatně, podruhé napravíte. Mimochodem, které známky poukazují na to, že vaše dieta nefunguje? Na tohle si dejte pozor!

Nedostatek kalorií

Pokud si říkáte, že základem hubnutí je drastické snížení kalorií, není to tak docela pravda. Tělo potřebuje dostatek vitaminů, bílkovin a vlákniny, jinak váš hubnoucí plán fungovat prostě nebude. Podle jisté japonské studie vede omezení kalorií k pomalejšímu metabolickému poměru, což znamená, že bez dostatku kalorií tělo přechází do režimu přežití, zpomaluje metabolismus, šetří energii, a brání tak úbytku hmotnosti. Přísný redukční režim tedy není řešení! Spíš se zaměřte na zlepšení výživové kvality a přestaňte hloupě počítat každou kalorii.

Přeskakování jídla

Ani hladovka není pro zdravou ztrátu hmotnosti efektivní. Tělo si totiž začne automaticky vytvářet tukové zásoby. Všechno, co spálí, pak jde ze svalové hmoty. Odborníci proto doporučují naslouchat svému tělu a jeho signálům a najíst se, když si to tělo žádá.

Efekt prázdného talíře

Jíte, dokud talíř není prázdný? Taky chyba. Do úst vkládejte malé kousky jídla a pomalu je žvýkejte. Dvakrát nebo třikrát se zastavte, abyste zjistili, zda máte hlad nebo zda už jste spokojeni. Zároveň používejte menší talíře, na kterých porce vypadají větší. Jo a taky vypínejte televizi. Při jídle je důležité se uvolnit a zaměřit se na to, co do svých úst vkládáte. Pokud u oběda lustrujete mobil, nebo večeříte cestou v autě, dostaví se pocit sytosti o dost později.

Žádné plánování

Je snadné rozhodnout se, že budete jíst zdravě, nebo že zhubnete. Praxe je však často jiná. Jednotlivci jsou zaneprázdnění, stejně jako celé rodiny. Pak je těžké dopředu plánovat svačiny, občerstvení či pitný režim. Nikoli však nemožné! Je nutné vařit dopředu, balit, mrazit, připravovat. Jedině tak nebudete podléhat svodům rychlého občerstvení a „nuceným“ jídlům, o kterých ani není známo, co vlastně obsahují. To třeba takový domácí kuřecí salát s jogurtem a ořechy je (uspokojující) sázkou na jistotu!

Málo vody

Tělo se skládá z větší části z vody, takže je nezbytnou živinou pro udržení tělesných tekutin. Zároveň pomáhá k pocitu sytosti. Sice není samospasným klíčem k úbytku hmotnosti, ale může nahradit nápoje sladěné cukrem. Nedávné výsledky studie z univerzity v Illinois potvrdily, že lidé, kteří zvýší spotřebu vody o jeden až tři šálky za den, sníží svůj denní příjem o 68 až 205 kalorií.

Zbrklé nakupování

Ručička váhy se zastavila a není s ní k hnutí? Vždy, když nakupujete, musíte v ruce držet seznam. To vám pomůže držet se plánu. Zároveň nechoďte nakupovat hladoví, pak si toho totiž vezmete mnohem víc.

Život bez pohybu

Jídlo je jen jedním z aspektů dosažení zdravé váhy, cvičení to druhé. Ostatně, všechno souvisí se vším. Musíte mít dostatek energie na cvičení a taky funkční metabolismus spalující tuky. Jedno i druhé by vedle sebe mělo existovat ve vzájemné symbióze. (Nepoužívejte však výlet do posilovny jako omluvu, abyste si později mohli dát „smažáka“ s hranolky.)







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat