Zase ten opar. Faktory, které přispívají k jeho propuknutí

Pokud jste už někdy v životě měli to „potěšení“ a na rtu se vám objevil opar, může se taková situace kdykoli opakovat. Jakmile se totiž tohle virové onemocnění jednou objeví, nesete si jeho „zárodek“ v těle po celý život.

Co vlastně může zapříčinit, že se opar objeví znovu a znovu?

Opar je způsoben virem herpes simplex (HSV-1), který v sobě podle studie vědců z Mayo Clinic nosí až 90 procent dospělé populace na světě. Jenže jak to, že někteří lidé projdou životem s maximálně jediným viditelným oparem, zatímco pro jiné jsou nepříjemné boláky na rtech (ale také například v nose apod.) častou záležitostí?

Chřipka a ti druzí

Nejspíš jste si všimli, že kdykoli ulehnete s chřipkou či podobným virovým onemocněním, existuje velká pravděpodobnost, že se ke všem těm radostem, jako je nekonečná rýma a bolavý krk, přidá i opar. Vaší oslabené imunity zkrátka HSV-1 moc rád využije…

Vysoké horečky

A když už jsme zmínili jiná onemocněn, jež mohou za znovuobjevením oparu stát, musíme zmínit i horečnaté stavy (bez ohledu na to, zda je způsobil virus). Vysoká teplota těla totiž také přispívá k tvorbě oparů. Bohužel v takových případech – podobně jako v těch z předchozího bodu – nemáme příliš možností prevence.

Silný stres

Vytáčí vás šéf či kolegové v práci, doma řešíte manželskou krizi nebo se potýkáte s onemocněním některého člena rodiny, když se k tomu všemu ještě přidá opar. Stres je skutečně spouštěčem nepříjemných boláků – především kvůli změnám, jež vyvolává v našem těle (podpora zánětlivých procesů, oslabený imunitní systém…). Jedinou možností, jak se chránit, je naučit se stres účinně zvládat. Ovšem to se v některých situacích prostě nedá…

Hormonální změny

Ano, dokonce i hormony se mohou na vzniku oparu podílet! Některé ženy jsou k němu náchylnější během menstruace, některé se s opary setkávají v období klimakteria. Ani to nejsou stavy, jež je snadné ovlivnit, respektive jedinou možností jsou léky typu hormonální antikoncepce, ovšem ani ty nejsou vždy všemocné.

Zákeřné počasí

Ačkoli to zní téměř nepravděpodobně, i některé přírodní „živly“ se mohou na propuknutí oparu podílet. Především silný vítr nebo sluneční paprsky. Není sice tak docela jasné, proč tomu tak je, nicméně vyplatí se chránit například kapucí nebo kšiltovkou a za letních slunečních dnů spíše vyhledávat stín (především pokud víte, že na opary trpíte).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat