Vitaminy pro zdravé kosti, které byste neměli vynechávat

Všichni ze všech stran slýcháme, že pro kosti je nejdůležitější vápník. A pravdou je, že tento minerál je pro jejich zdraví naprosto klíčový. Ovšem to neznamená, že se o kosti zvládne „postarat“ sám. K tomu potřebuje také další živiny, včetně vitaminů.

Na které bychom neměli zapomínat, aby byly kosti dlouho zdravé silné?

Vitamin D

Je nejdůležitějším vitaminem pro zdraví kostí. Pomáhá vstřebávání vápníku, podílí se na posilování kostí a udržování jejich denzity. I proto je klíčový v prevenci osteoporózy. Bohužel právě vitaminu D nepřijímá většina z nás dostatek. Jak to napravit? Zkusit můžete samozřejmě pilulky z lékárny (například ženy v období menopauzy by je měly zvážit), nicméně často stačí zařadit na jídelníček více ryb, ořechů a semen nebo vajec. A také pobývat na čerstvém vzduchu!

Vitamin A

Ačkoli bývá zmiňován spíše v souvislosti se zdravýma očima či krásnou pokožkou, podílí se také na zdravých kostech a jejich síle. Skvělou zásobárnou tohoto vitaminu je ovoce nebo zelenina – například mrkev, papriky, ale také třeba meruňky.

Vitamin K

Tento vitamin hraje důležitou roli v růstu a struktuře kostí (proto bychom si měli jeho příjem hlídat, i když už jsme odrostli dětským střevíčkům). Aktivuje v těle tři důležité proteiny podílející se na zdravé kostní tkáni a napomáhá – zjednodušeně řečeno – vázat v kostech vápník. A kde vitamin K najdeme? Jednou z nejlepších zásobáren je tmavě zelená listová zelenina, například kapusta.

Vitamin K2

Tento vitamin působí v podstatě jako transportér vápníků do kostí a zubů. A tak je jasné, že jeho nedostatek může mít neblahé následky. Naštěstí jeho zdroje nejsou nijak zvlášť exotické – patří k nim mléko a mléčné produkty, vajíčka, ale například i máslo.

Vitamin C

Ano, dokonce i na zdravých kostech se „céčko“ podílí! Podporuje totiž tvorbu kolagenu, čímž přispívá k jejich síle. Ostatně nedostatek tohoto vitaminu se na kvalitě kostí také podepíše! Naštěstí u něj většina z nás dobře ví, kde ho hledat. Zdrojem je především ovoce a zelenina.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Sekaná

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat