Bez plavek a s prostěradlem. I saunování má jasná pravidla

O tom, že saunování má i v zimě pozitivní vliv na naše zdraví, už dávno není pochyb: pomáhá vyplavit z těla škodlivé látky, zlepšuje imunitu a odbourává stres. Sauna po zimě je zkrátka balzám pro tělo i duši. Chce to ovšem dodržet jistá pravidla.

Saunování je dnes pro mnoho lidí neodmyslitelně spojeno se zdravým životním stylem. Věnovat se mu můžeme bez ohledu na roční období, jeho obliba ale přirozeně roste s příchodem zimních dnů, kdy chladnější počasí přímo vybízí k prohřátí svalů a posílení imunity.

Aby mělo saunování správný efekt a bylo prospěšné zdraví, je třeba při něm dodržovat několik zásad. Důležitá je zejména pravidelnost. Doporučuje se vymezit si pro návštěvu sauny minimálně dvě hodiny alespoň jednou týdně. Do sauny nechoďte s plným žaludkem, ale také ne hladoví, ani hned po velké tělesné námaze.

A jaké další zásady se vyplatí dodržovat?

V dobré náladě

Příjemně se nalaďte. Zkuste zapomenout na všechny starosti, abyste dopřáli očistu nejen svému tělu, ale i mysli. V řadě wellness center je navíc připraveno občerstvení v podobě vody a čerstvého ovoce, abyste nezapomínali doplňovat tekutiny a vitaminy. To je totiž stejně důležité jako následný odpočinek na lehátku.

Čisté a suché tělo

Než do sauny vstoupíte, umyjte celé tělo mýdlem a poté se osušte, abyste do sauny nevnesli vlhkost.

Bez plavek a s prostěradlem

Plavky rozhodně nechte venku, ty do sauny nepatří! Není to hygienické a mohly by se stát příčinou nepříjemných zapaření či vyrážek. V sauně si z hygienických důvodů podložte prostěradlem celé tělo včetně chodidel.

Hlavně pohodlně

Pohodlně se usaďte, nebo ještě lépe – lehněte si. Hlavu, tělo i nohy nechte ve stejné výšce, aby byly vystaveny stejné teplotě. V sauně nemluvte, maximálně šeptejte. Sauna je klidovou zónou určenou pro relaxaci, kam hlasitý hovor rozhodně nepatří.

Jak dlouho?

Vydržte v sauně, dokud se pořádně nezapotíte, 10 až 20 minut. Dýchejte nosem. Pokud vás nosní vstup pálí, zakryjte si ho dlaní nebo se opláchněte. Když se blíží konec saunování, sedněte si, promasírujte kůži dlaní nebo žínkou.

Pěkně do chladu

Vždy po odchodu ze sauny ze sebe nejprve ve sprše smyjte pot, a teprve pak vyrazte do ochlazovacího bazénu (maximálně na 2 minuty). V zimě si můžete dopřát i „adrenalin“ – a ochladit se ve sněhových závějích. Po ochlazení si na 15 až 20 minut odpočiňte a pak navažte dalším opakováním. Během jedné návštěvy saunového světa se doporučují alespoň tři opakování. A dbejte na přísun kvalitních tekutin – ovocných šťáv či minerálek, abyste doplnili vypocenou vodu, minerály, sůl a vitamin C. Po posledním opakování si dopřejte výrazně delší odpočinek, minimálně na 30 minut. Ideálním doplňkem po saunování je navazující relaxační masáž.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat