Svačit, nebo nesvačit. Potřebujete opravdu k hubnutí další malé jídlo během dne?

Menší porce několikrát denně. Je tohle recept na krásnou postavu? Pokud si ještě stále mezi jídly dopřáváte nevhodné svačinky, sexy těla se nedočkáte. Proč?

Kelly LeVeque, výživová poradkyně celebrit, říká, že mnoho lidí doslova čapne latté, energetickou tyčinku či muffin v domnění, že takováhle malá svačinka zažene hlad a překoná pauzu mezi dvěma jídly. „A to je špatně. Jídla plná směsi makronutrientů aktivují ghrelin, hormon hladu a zvyšují hladinu krevního cukru v krvi. Proto hlasuji pro skutečné jídlo, nikoli svačiny,“ objasňuje výživová poradkyně s tím, že svačinky mohou narušovat proces trávení.

Správné načasování jídel prý ke štěstí stačí

„Pokud tedy máte hlad, soustřeďte se na bílkoviny, zdravé tuky, vlákninu a zeleninu. S dostatkem těchto potravin uklidníte svůj žaludek a obnovíte správné signály těla. V podstatě se tak naučíte jíst tehdy, když máte hlad, ne když vás dohání chutě,“ dodává Kelly LeVeque. Při jejích slovech člověk až bilancuje nad tím, co slyšel v minulých letech. Jak se vůbec dá přežít čtyři až šest hodin, když není příležitost vytáhnout z kabelky nějakou tu „kápézétku“?

„Na to se ptá většina mých klientů. Prvotně jim odpovídám, že nemusí jíst každé tři hodiny. Nejnovější vědecké práce o endokrinních látkách nám říká, že konzumace potravin po třech až čtyřech hodinách naopak může přispívat ke zvyšování hmotnosti a předčasnému stárnutí,“ ještě dodává výživová poradkyně. Jak moc to zní logicky?

Trávení trvá déle

Když do úst vložíte sousto, začnete proces trávení, který vyžaduje, aby tělo vynaložilo spoustu času a energie k tomu, aby rozložilo jídlo na molekuly. Ty mohou být dále absorbovány a využity. Kompletní trávení obvykle trvá 6 hodin nebo více. Když jíte mezi jídly lehké občerstvení, žádáte tak tělo o restart procesu, který ještě nebyl dokončen v zavilosti na poslední porci. Jakmile tělo nemůže absorbovat a využívat jídlo „podle svého“, ukládá ho jako tuk.

Život bez svačin?

Jistá studie z roku 2014 porovnala biologický přínos konzumace pěti až šesti malých jídel denně oproti dvěma větším jídlům (se stejným příjmem kalorií), aby se zjistil biologický přínos pro tělesnou hmotnost, obsah jaterního tuku, rezistenci na inzulín a funkci beta buněk.

Vědci došli k závěru, že méně menších jídel snižuje tělesnou hmotnost, jaterní tuk, tukovou plazmatickou glukózu a C-peptid a naopak zvyšuje citlivost na glukózový inzulín. Svačinky tedy prý ani podle dalších vědeckých zjištění nejsou potřeba. Ale když už není zbytí, musí mít správné složení!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat