Práce v kanceláři bez oken může i za to, že tloustneme

Ne každý si může zvolit, v jakém pracovním prostředí bude své zaměstnání vykonávat. Lidé pracující ve výrobních halách, při nočních směnách nebo zaměstnanci hypermarketů jsou nuceni celou pracovní dobu trávit v objektu bez oken s umělým osvětlením. Někdy je nazýváme „nezdravými budovami“. Jak ale takové prostředí působí na psychiku a celkovou kondici?

Co dýcháme

Kvalita prostředí, ve kterém pracujeme, je přímo úměrná tomu, jak dobře dokážeme plnit naše pracovní povinnosti. Pokud jsme nuceni trávit den bez denního světla, projevy na sebe nenechají dlouho čekat. Průzkumy uvádějí, že lidé pracující v takových podmínkách trpí ve větší míře bolestmi hlavy, špatnou kvalitou spánku a jsou často a rychleji unavení.

Je to také dáno tím, že na pracovištích tohoto typu bývají klimatizace, které sice zajišťují možnost lepšího dýchání, ale ne přísun čerstvého vzduchu.

Síla slunečního svitu

Přirozené světlo a sluneční paprsky spouští v našem těle mnoho reakcí, které jsou potřebné pro to, abychom se cítili svěže a pozitivně. Pokud tomu tak není, začne na to reagovat i náš metabolismus. Naše tělo umí rozlišit, jaká je denní doba a podle toho zvyšuje nebo snižuje aktivitu trávení. Přes den se přirozeně zrychluje, zatímco v noci se výrazně zpomalí.

Dlouhodobým pobýváním v uměle osvětleném prostředí naše tělo mateme. Nedokáže si zcela jasně uvědomit, zda je den nebo noc a dříve či později se to projeví na naší váze nebo zažívání. Problémy s přibíráním na váze ale nesouvisí pouze s absencí denního světla. Viníkem je také směnný provoz. Náš organismus potřebuje pro správné fungování pravidelnost a tu při ranních, odpoledních a nočních směnách určitě nenajde.

Kam nechodí slunce, tam chodí lékař

Nedostatek denního světla nás ovlivňuje nejen po fyzické stránce. Jistě si vzpomenete na pohádku Lotrando a Zubejda, kdy je princezna vyléčena z nemoci, když jí před okny do ložnice vykácí les a otevřenými okny prostoupí slunce. Stejný vliv má sluneční svit i na obyčejné smrtelníky. Jeho nedostatek má v lepším případě vliv na naši náladu, v tom horším může být spouštěčem depresí.

Denní světlo jako takové stimuluje produkci serotoninu a dopaminu, které mají vliv na schopnost soustředění, koordinaci a celkový duševní klid. Svit slunečních paprsků zase aktivuje tvorbu vitamínů A a D, které podporují naši imunitu, kardiovaskulární systém a v neposlední řadě má příznivý vliv na naše kosti a zuby.

Když už tedy musíme pracovat v prostředí, kde není přirozené světlo, nezavírejte se po práci doma. Snažte se trávit více času v přírodě, prosvětlete svůj byt a často větrejte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat