Běh pomáhá léčit zlomené srdce, překvapují vědci

Ještě pořád jste se z ukončení vztahu pořádně nevzpamatovali? Přestaňte plakat nad rozlitým mlékem a vyrazte na běžeckou stezku. Nejenže se vám nesmírně uleví, také prospějete svému zdraví a prodloužíte si život!

V dnešní době je běh jedním z nejoblíbenějších sportů. Kdekdo by řekl, že tenhle druh fyzické aktivity je dobrý jen k zeštíhlení nebo posílení svalů, popřípadě na „vyčištění hlavy“. Opak je pravdou! Nedávno se ukázalo, že běh je tou nejlepší terapií po bolestném rozchodu. A prý funguje na jedničku!

Lék na bolest i emoční nestabilitu

Podle americké studie provedené na Rutgersově univerzitě se sídlem v New Jersey definitivní rozchod dvou lidí aktivuje jisté oblasti mozku spojené s fyzickou bolestí. Takže ano, dramatické ukončení vztahu opravdu a nezpochybnitelně bolí. A je úplně jedno, kdo ze zúčastněných aktérů je hlavním viníkem a kdo ke statusu „single“ přišel jako slepý k houslím. I když by se mohlo zdát, že ronit krokodýlí slzy a cpát se zmrzlinou může alespoň lehce zmírnit utrpení, takhle to úplně nefunguje. Daleko lepší metoda proti smutku? Obléct si běžecké oblečení a dát si pěkně do těla!

Běžec? Ten si může pískat, nic ho totiž netrápí!

Z průzkumu, který byl publikován v časopise Journal of Neuroscience, jednoznačně vyplývá, že i mírný klus je skvělým prostředkem, jak se s nenadálou životní situací elegantně poprat. Přesně tento pohyb totiž stimuluje produkci chemických sloučenin v mozku, které tlumí fyzické bolesti. Souběžně dochází k „výrobě“ šťastných hormonů neboli endorfinů, jež navozují dobrou náladu.

Pot a optimismus jdou ruku v ruce

Když se to spojí dohromady, podle vědců jeden úplně zapomene na to, že dostal „kopačky“. A také mu přestane vadit, že momentálně přespává na gauči u rodičů, přičemž své věci má uložené v garáži u známých. Tak všichni víme, jak rozchody probíhají, že… Ale zpátky k tématu. Ono má vůbec běhání zajímavé vedlejší účinky, které překvapují ve všech směrech. Jen se o nich málo ví!

Tajemství dlouhověkosti a pevného zdraví

Jiný tým amerických vědců, tentokrát působících na Arizonské univerzitě, se na základě svého výzkumu domnívá, že běhání zlepšuje myšlení, soustředění i kreativitu. Také pomáhá regulovat krevní tlak, předchází diabetu a osteoporóze, posiluje imunitu, a to nejlepší na závěr – významně přispívá k dlouhověkosti. Už si nazouváte tenisky? Děláte jen dobře…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

45 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:42
55 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:39
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:38

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat