Běhání do schodů rozproudí krev v žilách lépe než dva hrnky kávy

Když má člověk nedostatek energie, je malátný a má pocit, že uprostřed dne usne, většinou sáhne po hrnku silné kávy. Jenže daleko účinnější – a také zdravější – je vyběhnout několik pater schodů. Prokázali to vědci z Georgie v experimentálním srovnávacím pokusu.

Skupinku malátných osob rozdělili do tří skupin. Jedna běhala deset minut do schodů, druhá pila kávu, třetí dostávala sklenici limonády. Poté byly všem skupinám měřeny hodnoty v krvi a míra energie v těle.

Vítěznou skupinou byli jedinci běhající do schodů. Byli bystřejší a měli v těle více energie než jedinci po hrnku silné kávy.

„Zjistili jsme, že u dvou skupin, které pily kávu nebo limonádu, nedošlo k žádné pozorovatelné změně ani v osobním pocitu. Ale po cvičení se skupina cítila mnohem živěji a byla plná energie,“ tvrdí profesor Patrick J. O’Connor z University of Georgia.

Nicméně ani cvičení nebylo univerzálním lékem. Pocit vzpruhy cítili lidé běhající do schodů jen několik minut krátce po vyběhnutí. Ovšem mezi konzumenty kávy to nebylo ani těch pár minut. Cvičení je tak stále lepší metodou než konzumace kávy.

Navíc při sedavém povolání je uprostřed dne lepší vyběhnout několikrát schody, než jít do kuchyňky a ládovat do sebe další hrnek kávy.

Dobroty proti únavě

Existují vlastně nějaké alternativy k onomu šálku kávy a běhání do schodů? Existují! Které pochoutky dokáží odehnat i tu největší únavu?

Borůvky

Borůvky pomáhají chránit před demencí a Alzheimerovou chorobou a také zaženou počínající únavu. Dokonce bylo prokázáno, že zvířata, která je jedí, mají zvýšenou schopnost učení. Takže když mají sezonu, zobejte je tak často, jak můžete.

Popcorn

Ano, tahle pochoutka, která mimochodem obsahuje vitaminy B6, B12 a E podporuje koncentraci, mozkovou činnost a paměť. Jen pozor na vysoký přísun soli nebo cukru.

Avokádo

Avokádo obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které dokáží mozek pořádně povzbudit, jako bonus navíc ještě snižuje v krvi hladinu cholesterolu.

Ořechy a semena

Jsou bohaté na bílkoviny, vitaminy i minerály. Podporují mozkovou činnost a pomáhají předcházet snižování kognitivních funkcí mozku.

Zelená zelenina

Brokolice, špenát, kapusta nebo třeba petržel – tito zástupci zeleniny (společně s dalšími) obsahují vysokou koncentraci kyseliny listové, velmi prospěšné látky pro fungování mozku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat