Intoxikace vodou. Kolik litrů už je pro vaše tělo příliš

Není pochyb o tom, že konzumace dostatečného množství vody pomáhá k udržení hydratace, prevenci proti únavě či regulaci krevního tlaku. Voda je tedy nezbytná. Ale může jí být až příliš mnoho? O tom není pochyb!

Ve skutečnosti je intoxikace vodou (těžká forma hypernatrémie) považována za život ohrožující situaci, která musí být diagnostikována a léčena okamžitě tak, aby se zabránilo závažným komplikacím. Jakým? Tohle jsou nebezpečí související s velkým příjmem vody!

Co je to intoxikace vodou?

Intoxikace vodou je popisována jako snížená koncentrace sodíku v krvi, ke které dochází v důsledku spotřeby přebytečné vody bez přiměřené náhrady sodíku. Jedná se o vážný zdravotní stav, který je způsoben elektrolytickou nerovnováhou – specificky má organismus příliš mnoho vody (H2O) v krvi ve vztahu k sodíku.

Ohrožení jsou přitom všichni – i lidé v dobrém zdravotním stavu, například sportovci nebo vojáci, kteří náhle vypijí velké množství vody, aby zabránili dehydrataci. Ke kolapsům podle statistik přitom dochází zvlášť v případě náročných fyzických tréninků, a to většinou první čtyři týdny po zahájení kurzu, cvičení nebo misí. Většina postižených přitom překročí limit pěti litrů vody za hodinu. Proto ani soutěže typu „kdo toho víc vypije v určitém časovém úseku“ nejsou rozumné.

Místo ani čas? Nic neexistuje!

Intoxikace vodou se však někdy může vyskytnout kvůli abnormálnímu selhání ledvin, diabetu nebo gastroenteritidě (zánětu střevních částic způsobených virem, bakteriemi nebo parazity). V každém případě se obvykle primárně dostavují bolesti hlavy, zmatenost a dezorientace, nevolnost a zvracení, psychóza, delirium, bludy a halucinace. Někdo hlásí i svalovou slabost, křeče, záškuby, únavu, obtížné dýchání, časté močení, změny krevního tlaku a nepravidelný srdeční tep. Objevuje se i těžká ospalost, záchvaty, zástava dýchacích cest, a dokonce i kóma.

Vzhledem k tomu, že intoxikace vodou souvisí s normálními neurologickými funkcemi a nervovou signalizací, může se v raných fázích projevit jako psychotické onemocnění. Například, pokud je někdo přijat na pohotovost pro podezření na intoxikaci vodou, může se lékař v první chvíli domnívat, že postižený trpí vysokými horečkami, záchvaty či duševní poruchou, jako je chronická paranoidní schizofrenie.

Na zdraví!?

Intoxikace vodou přitom nemá vliv pouze na dospělé; může se také objevit u dětí, zejména u těch mladších do 9 měsíců. Ty pak reagují pláčem, změnou chování, zvracením, třesem, nepravidelným dýcháním a záchvaty. Vodu tedy ani, ale nic se nemá přehánět.

Za ideální příjem vody se považuje 2–2,5 litru denně. Je však nutné přihlédnout k aktuálnímu zdravotnímu stavu a prostředí. Sportovci, kojící ženy a ti, kdo hubnou, by měli svůj denní příděl navýšit. Optimální popíjení je pravidelné a rozložené na menší dávky. Náhlý příjem většího množství vody tělu spíš škodí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat