Polotovary, uzeniny a hotovky výrazně zvyšují riziko rakoviny prsu

Pravidelná konzumace polotovarů – omáček na těstoviny, konzerv, uzenin a předvařených jídel k dokončení v mikrovlnce či troubě – zvyšuje u žen výrazně riziko rakoviny prsu. Jednoduše proto, že tyto potravinářské výrobky obsahují látky způsobující záněty v těle. Zvyšují riziko poškození DNA a tím také riziko onemocnění rakovinou prsu.

Podle Americké společnosti pro klinickou onkologii ženy konzumující nejvíce potravinářských výrobků způsobujících záněty jsou ohroženy rakovinou prsu o devětatřicet procent více než ženy, které jedí zdravě a potravinářským polotovarům a hotovým pokrmům se zcela vyhýbají.

Vsaďte na prevenci

Navíc ženy konzumující tyto výrobky onemocní až třikrát častěji agresivní formou rakoviny prsu.

„Konzumace uzenin a masných výrobků, rychlého občerstvení a sladkostí jednou nebo dvakrát do týdne vám zřejmě neublíží. Ale obecná rada pro zdravé stravování je dobrým přístupem k prevenci rakoviny. Jezte ovoce, zeleninu a celozrnné obiloviny denně, ryby, luštěniny a ořechy třikrát až čtyřikrát týdně. Červené maso je jednou nebo dvakrát týdně. A vyhněte se co nejvíce uzeninám, polotovarům a rychlému občerstvení, průmyslovému pečivu z pekáren, sladkostem, slazeným nápojům a tučným výrobkům,“ uvedla profesorka Adela Castello z Institutu zdraví Karla III. ve Španělsku, která se na výzkumu podílela.

Riziko nejen pro ženy

Konzumace uzenin z červeného masa skutečně může stát člověka život. Pokud si takové pokrmy dopřává denně, výrazně tím zvyšuje riziko úmrtí na choroby srdce a cév či rakovinu. Právě riziko úmrtí na onemocnění oběhové soustavy už pouhé tři plátky slaniny – 50 gramů uzeniny – denně zvýší o pětadvacet procent. Riziko jakéhokoli typu rakoviny o osm procent a riziko diabetu typu dvě o dvaatřicet procent.

Riziko úmrtí na rakovinu slinivky a tlustého střeva jmenovitě je vyšší u takových osob o devatenáct procent a osmnáct procent.

„Všeobecně lze přesvědčivě tvrdit, na základě platných vědeckých důkazů, že vysoká konzumace červeného masa a zvláště uzenin souvisí se zvýšeným rizikem mnoha hlavních chronických onemocnění a předčasné smrti,“ uvedla profesorka Alicja Wolk z vysoké školy Karolinska Institutet ve Stockholmu.

Červené maso obecně obsahuje karcinogenní látky, do uzenin se přidávají uměle další karcinogeny a uzením a tepelnou úpravou vznikají další zplodiny, které mají rovněž karcinogenní a zhoubné účinky na zdraví.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může přinést nové příležitosti pro posílení vašich partnerských vztahů. Pokud jste ve vztahu, očekávejte, že komunikace s partnerem bude jasnější a plná nových vhledů. Single Berani by se měli mít na pozoru, protože kolem se může objevit... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

29 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:09
105 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:06
49 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:03
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat