Směs probiotik a brokolice dokáže zabíjet buňky rakoviny tlustého střeva

Vědci ze Singapuru se rozhodli využít dvou potravin, které jsou dobře známé pro své blahodárné účinky při prevenci rakoviny tlustého střeva. Spojili bakterie z probiotik s výtažky z brokolice. Směs pak podávali hlodavcům s rakovinou tlustého střeva. Sulforafan z brokolice v součinnosti s bakteriemi mléčného kvašení zabil většinu nádorových buněk.

Nádory u myší, které dostávaly zmíněnou směs, byly třikrát menší než u srovnávací skupiny těchto hlodavců požívajících běžnou stravu. A podle analýzy tkání dokázal přípravek zabít pětasedmdesát procent nádorových buněk. Vědci ze Singapuru doufají, že jejich objevy pomohou jak v prevenci rakoviny tlustého střeva, tak při vývoji účinných léků proti ní.

„Jedním ze vzrušujících aspektů naší strategie je to, že využívá jen běžné prvky zdravého životního stylu, takže dokáže normální stravu využít k dosažitelnému levnému způsobu léčby,“ tvrdí profesor Matthew Chang.

I když jeho tým pracoval s upravenými kulturami mléčného kvašení a výtažkem z brokolice, podle jeho názoru pravidelná a častá konzumace živých bílých jogurtů a brokolice zajistí stejný účinek. Minimálně v prevenci rozvoje rakoviny tlustého střeva.

Proč dát šanci brokolici

Ovšem nejen výše citovaný výzkum by měl být důvodem, proč na svůj talíř pravidelně zařazovat brokolici. Podle odborníků je vhodné tuto křupavou zeleninu konzumovat minimálně třikrát týdně. A důvodů je hned několik! Víte, co všechno vám příbuzná květáku nabízí?

Extra porce výživných látek

Brokolice je bohatá na vitaminy E, B1, B2, B3 a B6, C a K. Dlužno dodat, že takového „céčka“ obsahuje dokonce doporučenou denní dávku. Dále z ní plnými doušky načerpáte vlákninu, kyselinu listovou, betakaroten, draslík, vápník, fosfor a síru. Znáte snad lepší multivitamin?

Fungující trávení

Jelikož v sobě lahodný „zelenáč“ ukrývá více než přes 20 procent vlákniny, zlepšuje zdraví střev a dohlíží na zažívání. Rovněž přidá ruku k dílu při neutralizaci nadměrného počtu bakterií v žaludku, což rozhodně není na škodu, spíš naopak!

Ničitel škodlivého cholesterolu

Ano, je to tak. Pokud máte potíže s vysokým cholesterolem, je pro vás brokolice naprosto ideální. Významně totiž hladiny tohoto novodobého nepřítele snižuje! Tím nepochybně prospívá srdci a předchází kardiovaskulárním onemocněním.

Zrak jako ostříž

Že jen mrkev je dobrá pro oči? Ale kdepak. Brokolice ji vlastně v tomhle ohledu s klidem strčí do kapsy. Zejména díky přítomnosti luteinu a zeaxantinu, což jsou výživné látky užitečné při prevenci makulární degenerace a oslabování očí v důsledku stárnutí. Takže, co bude dnes k večeři? Brokolicová polévka, smažená brokolice, zapečená brokolice se sýrem a bramborami, brokolice s těstovinami, nebo snad brokolicový salát?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat