Matky s více než dvěma dětmi častěji trpí infarkty a mrtvicí

Mužům se snadno hlásá politika více než dvou dětí ve snaze zabránit vymírání populace a zvýšit ekonomický růst. Jenže oni nemusejí být těhotní, děti porodit, kojit a vstávat k nim v prvních měsících života za bezesných nocí. Ženy však za tuto péči platí obrovskou daň. A důkazem je poškození srdce a cév. Mít více než dvě děti zvýší riziko infarktu, mrtvice a selhání srdce u ženy až o čtyřicet procent.

Tvrdí to odborníci z Cambridgeské univerzity, kteří prokázali, že matky s více potomky skutečně končí o čtyřicet procent častěji na kardiologické klinice s vážnými chorobami oběhové soustavy.

Těhotenství: Extrémní zátěž

Těhotenství, porod a následný stres související s výchovou malých dětí má zhoubný vliv na zdraví oběhové soustavy ženy.

„Víme, že těhotenství a porod vyvíjejí ohromnou zátěž na srdce, a výchova dětí následně může být také velmi stresující,“ uvedla jedna z autorek výzkumu doktorka Clare Oliverová-Williams z Cambridgeské univerzity.

Matky mající více než dvě děti by tak měly více dbát na zdraví oběhové soustavy, důsledněji dodržovat zásady zdravého životního stylu a prevenci onemocnění chorobami srdce a cév, a jejich partneři by měli o to více přejímat mnoho povinností a snižovat míru zátěže u matky.

Riziko se začíná zvyšovat s třetím potomkem, nejhůře jsou na tom ale ženy s pěti a více dětmi.

Pozor na další rizikové faktory

Ovšem nejen mateřství může riziko nemocí oběhové soustavy zvyšovat. Na co si dát pozor, pokud se nechcete stát předčasnou obětí mozkové mrtvice?

Lékaři varují, že kuřáci oproti nekuřákům tíhnou k mrtvici přesně dvojnásobně. Takže pokud si dopřáváte jednu za druhou, patříte do ohrožené skupiny! Nejste kuřák? Pak se minimálně vyhýbejte pobytu v zakouřených prostorách, neboť i pasivní kouř je rizikovým faktorem. A když už jsme u cigaret, je nutné zmínit i alkohol. Četné studie uvádějí, že příliš mnoho alkoholu se může podílet na vyšším riziku mrtvice, protože to je něco, co může způsobit tvorbu krevní sraženiny. Ne nadarmo se říká, že všeho s mírou. Alkohol konzumujte pouze občas a v malém množství.

Nějaké to kilo navíc? I tady dávejte pozor. Obezita nebo nadváha způsobuje spoušť ve vašem kardiovaskulárním zdraví, a je to zároveň něco, co může zvýšit riziko mrtvice. Nechcete-li to dopustit, zhubněte, pravidelně cvičte, přejděte na zdravou stravu, vyvarujte se stresu a zaměřte se na kvalitní spánek. Pokud trávíte většinu svého času vsedě, nebo vleže, respektive u počítače, televize nebo tabletu, taky to není úplně ideální. Sedavý životní styl zvyšuje krevní tlak, což může způsobit mrtvici. Je nutné být fyzicky aktivní, nebo se v kanceláři čas od času protahovat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36
281 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat