Chutnější a sladší zelenina je náchylnější k útoku škůdců

Zelenina by měla být většinovou součástí našeho jídelníčku. Ve snaze učinit ji atraktivnější i pro ty strávníky, kteří se jí rádi vyhýbají, šlechtí odborníci druhy sladší s menším obsahem hořčin. Jenže čím více se daří snížit obsah chuťově pro mnohé nepříjemných látek, tím je zelenina mnohem náchylnější k útoku škůdců. Těm totiž chutná také více.

Právě hořčiny rostlina produkuje jako obranu před predátory. Květák, zelí, ředkvičky či okurky jsou dnes sice mnohem sladší, je však stále těžší vypěstovat je bez použití zdraví škodlivých pesticidů.

„Tím, že posouváme chuť zeleniny k jemnějším tónům… dáváme škůdcům ještě větší šanci,“ svěřil profesor John Pickett z Cardiffské univerzity deníku The Mail.

Jeho tým se zabývá přirozeným bojem se škůdci a prokázal, že snižování hořkosti odrůd jde proti jejich odolnosti vůči škůdcům.

„K udržení kultury nových odrůd je potřeba více pesticidů, což je na úkor kvality a zdraví zeleniny,“ tvrdí Pickett.

Povolejte sodu

Pesticidy a další chemikálie, jež se používají při pěstování zeleniny, můžeme ze slupky plodů odstranit důkladným omytím. A pomoci nám v tom může velmi výrazně osvědčený prostředek, který má většina z nás dávno doma. Jedlá soda! Ze zeleniny a ovoce pěstovaných konvenční metodou dokáže odstranit šestadevadesát procent pesticidů za pouhých patnáct minut. Stačí plodiny do roztoku jedlé sody namočit.

Jedlá soda je silná zásada, má tedy alkalické pH a způsobuje rychlý rozklad pesticidů. Ty přitom prokazatelně souvisejí s rozvojem celé řady poruch a onemocnění, od neplodnosti přes hormonální disbalanci po rakovinu.

Vědci z Massachusetts tvrdí, že roztokem jedlé sody lze velmi účinně odstranit pesticidy z jakéhokoli ovoce a zeleniny do patnácti minut. Stačí plody do roztoku namočit.

„Zbytky pesticidů mohou zůstat na zemědělské produkci a přispívají k celkovému příjmu pesticidů potravou. Obavy ze zdravotních rizik souvisejících s příjmem pesticidů potravou v posledních letech právem rostou, je tedy na místě jejich konzumaci bránit,“ uvedla doktorka Lili He z University of Massachusetts v rozhovoru pro deník The Mail.

Z jejích experimentálních výzkumů vyplývá, že soda je schopná zlikvidovat také zbytky pesticidů, které jsou silně navázány na slupku plodů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat