Trávicí trakt a bloudivý nerv ovlivňují paměť podstatněji, než se soudilo

Vědci poměrně nedávno zjistili, že komunikaci mezi mozkem v hlavě a „mozkem“ trávicí soustavy zprostředkovává bloudivý nerv. A domnívali se, že jeho deaktivací můžou omezovat přejídání u jedinců, kteří trpí obezitou a nemají nikdy dost. Naznačovaly to pokusy se zvířaty. Jenže tato metoda se teď jeví jako dost nebezpečná, protože bloudivý nerv a trávicí trakt silně ovlivňují paměťová centra. Jejich tlumením dochází k poškození paměti.

Důležitý bloudivý nerv

Zjistili to vědci z Jihokalifornské univerzity v Los Angeles. Když totiž u hlodavců vypnuli bloudivý nerv, došlo nejen k narušení komunikace mezi mozkem a trávicím traktem a tím k omezení apetitu, ale také k narušení funkcí hippokampu, který je důležitou součástí paměťových funkcí.

Jak se živočichové po miliony let vyvíjeli, vyvíjel se složitý vztah mezi pamětí a trávicím traktem zprostředkovávaný právě bloudivým nervem. První organismy potřebovaly paměť především z toho důvodu, aby si pamatovaly, kde se nachází zdroj potravy a kde jim nejvíce chutnalo.

Negativní vliv na paměť

Tato primární funkce zůstala i člověka, jenže paměť potřebuje také k mnoha dalším životním funkcím a složitějším kognitivním výkonům. A zdá se, že vypnutí dráhy mozek – bloudivý nerv – trávicí trakt vede k poškození hippokampu a obecných funkcí paměti.

„Pozorovali jsme negativní ovlivnění paměti závislé na hippokampu, když jsme přerušili komunikaci mezi trávicím traktem a mozkem. Tyto výpadky paměti ale byly provázeny navíc dalšími škodlivými neurobiologickými výstupy z hippokampu,“ tvrdí autoři výzkumu doktor Scott Kanoski a magistra Andrea Suarez.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat