Vyšší hladina vitaminu D v krvi snižuje riziko rakoviny tlustého střeva o třetinu

Vědci z Harvardovy univerzity jako první tým na světě podpořil důkazy hypotézu, že vyšší hladina vitaminu D v krvi snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku. U tohoto vitaminu je přitom problém, že je ho v potravinách malé množství a hůře se vstřebává do těla. Nejvíce si ho tělo vytvoří samo fotochemickou aktivací v kůži. To ale vyžaduje opalování slunečními UV paprsky, což zase zvyšuje riziko rakoviny kůže.

Výrobci vitaminových doplňků se snaží tvrdit, že konzumací jejich výrobků lze dodat tělu dostatek vitaminu D. Ale bývá to málokdy pravda. Vitamin D se z trávicího traktu vstřebává do krve hůře a tělo touto cestou nezíská vitaminu tolik jako opalováním.

Nejen kosti v ohrožení

Nejvíce vitaminu D obsahuje z potravin rybí tuk. A v trávicím traktu tento vitamin blokuje určité dráhy, které nádor potřebuje ke svému růstu. Platí přitom, že vitamin D chrání před rakovinou tlustého střeva a konečníku silněji ženy než muže.

Ženy, které trpí nedostatkem vitaminu D v krvi a mají kvůli tomu oslabené zdraví kostí, jsou ohroženy rakovinou tlustého střeva a konečníku o jednatřicet procent více.

„Jedinci s dostatečně vysokou hladinou vitaminu D v krvi, která se odráží v dobrém zdraví jejich kostí, jsou také o jednatřicet procent méně ohroženi rozvojem nádoru v tlustém střevě a konečníku,“ tvrdí doktorka Regina G. Ziegler z Harvardovy univerzity.

Mám ho dostatek?

Je docela složité říct, jestli trpíte nedostatkem vitaminu D, neboť příznaky jsou často nejasné. Mohou se objevit obecné bolesti či chronická únava. V úplně nejhorším a krajním případě dochází k deformaci kostí, zvýšené náchylnosti k infekcím a kazivosti chrupu. Právě vás napadlo, že čistě pro jistotu si trochu vitaminu D načerpáte? Máte k tomu ideální příležitost, počasí vám totiž hraje do karet.

Od konce března do konce září můžete získat „déčko“ z parádního zdroje – slunce. Stačí mít odkryté předloktí, ruce i nohy a vězte, že po pouhých deseti minutách se vám tento pomocník začne samovolně vyrábět. Vytáhněte tedy ze skříně letní oblečení, namažte se krémem s UV faktorem a nasávejte, co to jde!

A kdyby se náhodou zatáhlo, jsou tu ještě potravinové zdroje, kterými také nic nezkazíte. Tento super vitamin na vás čeká v lososu, sardinkách, červeném mase, vejcích, droždí, žampionech a hovězích játrech.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat