Časté buzení se v noci zvyšuje riziko infarktu

Nekvalitní spánek souvisí s řadou zdravotních potíží. Kardiologové z Kalifornie ale prokázali, že výrazně zvyšuje riziko jedné z nejčastějších typů srdeční arytmie – fibrilace síní. Při nich srdce bije nepravidelně a velmi rychle, toto onemocnění přitom často vede ke vzniku mrtvice a může končit i předčasným úmrtím.

Autoři z Kalifornie analyzovali kvalitu spánku a zdravotní stav u několika milionů lidí a prokázali, že jedinci, kteří se v noci budí, mnohem častěji trpí fibrilací síní.

„Zvláště jedinci, kteří během dne často krátce pospávají, ale v noci se často budí, jsou ohroženi fibrilací síní nejvíce. Silně pak toto riziko souvisí s nedostatkem REM fáze spánku během nočního spánku,“ tvrdí doktor Gregory Marcus z University of California na stránkách odborného časopisu HeartRhythm.

„Pravidelný pohyb, vyvážená strava, omezení sledování monitorů několik hodin před usnutím a snížení příjmu kofeinu večer jsou nejlepší prevencí srdeční arytmie,“ tvrdí doktor Marcus.

Při fibrilaci síní se může vytvořit krevní sraženina (tromb) na stěně síně a následně dojde k embolizaci v mozkových cévách – ucpání. Tím vzniká ischemická cévní mozková příhoda – jedna z forem mrtvice.

Hrozba i pro mozek

Před nedostatkem spánku varují lékaři dlouhodobě. Dlouhodobá nadmíra bdělosti si často vybírá svou daň v podobě zvýšeného rizika již zmíněných srdečních obtíží, ale i nadváhy, diabetu 2. typu, srdečních chorob nebo dokonce rakoviny. Ve hře jsou také chronické bolesti a záněty. Ovšem i mozek trpí!

Americká studie zveřejněná v prestižním vědeckém časopise Nature, prokázala, že spánkový deficit je srovnatelný s opilostí. Výzkumníci na jejím základě tvrdí, že jedinec, který je vzhůru 24 hodin, reaguje jako po vypití zhruba pěti „tvrdých“ alkoholických nápojů. Ale to není vše!

Také jste slyšeli o tom, že alkohol ničí mozkové buňky, proto před jeho neuváženou konzumací experti varují? Tak si představte, že podobně působí i nedostatek nočního odpočinku. Tedy alespoň tak to vnímají američtí lékaři, kteří se netají názorem, že třídenní spánková deprivace vážně poškozuje některé mozkové buňky, což výrazně zvyšuje pravděpodobnost Alzheimerovy choroby a demence.

Když jste nevyspalí, vytočí vás i sebemenší banalita, protože se podstatně snižuje odolnost vůči stresu. Jenže pozor – podrážděnost není to jediné, co můžete kvůli častému ponocování „vyfasovat“. Dlouhodobé rozčarování v kombinaci s nervozitou vede podle psychologů k vážným depresím, jejichž léčba se bez léků a pomoci specialisty v žádném případě neobejde…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat