Ženy pracující 45 hodin týdně jsou ohroženy cukrovkou, protože dřou i doma

Dlouhé pracovní týdny poškozují zdraví ženy. Produkují v těle ženy stresové hormony, které ji nutí k nezdravému stravování a poškozují buňky a tkáně. Ženy pracující devět hodin denně jsou ohroženy diabetem 2. typu o třiašedesát procent více. U mužů přitom tohle neplatí. A to jednoduše proto, že ženy dřou i po skončení zaměstnání. Takže odpracují hodin mnohem více.

Ženy po příchodu z práce nastupují do druhé šichty, vedení domácnosti, zatímco mužové – bohužel – se stále na chodu domova ve většině případů podílejí minimálně.

„Očekával jsem takové výsledky u žen, protože stále musejí pracovat dvakrát více než muži, protože po dlouhé pracovní době přicházejí domů a většina činností v domácnosti a při výchově dětí spadá na ně,“ uvedla autorka výzkumu doktorka Mahee Gilbertová Ouimetová z Výzkumného centra chorob v Quebeku.

Ve své studii několik let sledovala osm tisíc osob. A ženy pracující pětačtyřicet hodin týdně byly ohroženy diabetem 2. typu o třiašedesát procent více. U mužů nic takového neplatilo. Muži jsou nejen trubci, kteří se po příchodu domů nechají obskakovat ženami a nepomůžou téměř s ničím, natož aby vykonávali přesně polovinu práce v domácnosti, ale navíc berou stále vyšší plat za stejně odvedenou práci v zaměstnání.

Záchrana z talíře

Jdete z práce do práce, nezastavíte se a po přečtení výše napsaných řádků začínáte uvažovat, jak od sebe strašáka cukrovky odehnat? Důležité je nejen zvolnit (tedy pokud to jde), ale také vsadit na prevenci v podobě zdravé stravy. Které dobroty určitě zařadit na talíř?

Tak předně vyměňte bílou mouku za celozrnnou! Nejen pečivo, ale například i těstoviny nebo třeba kuskus a další dobroty seženete v této zdravější variantě. Tak toho využijte. Je totiž prokázáno, že celozrnné potraviny regulují lépe hladinu cukru v krvi (na rozdíl například od bílého pečiva, které způsobí výkyvy v hladině cukru a tím pádem i inzulinu), a tím pomáhají předcházet diabetu.

Také obyčejná mrkev, která je odjakživa součástí české kuchyně, by měla být v prevenci cukrovky vaším spojencem. Obsahuje totiž antioxidanty karotenoidy, které byly v několika studiích dány do přímé souvislosti s prevencí tohoto onemocnění. Pravidelná konzumace mrkve (společně s dalšími návyky z oblasti zdravého životního stylu) může riziko cukrovky snížit až o polovinu!

Ale nejen mrkev pomáhá. Zelenina pyšnící se tmavě zelenými listy (špenát, kapusta, saláty apod.) by také neměla na jídelníčku chybět. Obsahuje totiž velmi silné antioxidanty, které podle vědců pomáhají snižovat riziko diabetu (a to až o 15 %). Doplnit je můžete také brokolicí nebo květákem, jež vašemu tělu tyto prospěšné látky dodají.

A nakonec nesmíme zapomínat na luštěniny. Ty jsou obecně našemu organismu prospěšné, a tak bychom je měli na talíř zařazovat co nejčastěji. Obsahují kvalitní bílkoviny, sacharidy i vlákninu. A tato silná trojka pomáhá udržovat hladinu cukru tam, kde by měla být.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat