Braňte se napadení efektivně

Sebeobrana není jen tvrdé kopy a údery, ale také křik, útěk či máchnutí taškou s nákupem vám může zachránit zdraví nebo život. Každá žena by měla znát alespoň základní postupy, jak se bránit při napadení. Pár rad se tak určitě hodí.

Buďte prozíravá

První a nejdůležitější radou je dívat se a vnímat okolí. Když zjistíte, že za vámi jde někdo podezřelý, a i přesto, že dvakrát zahnete, vás stále pronásleduje, měla byste být velmi ostražitá. Rozhodně nedělejte, že se nic neděje a jakmile se cítíte v ohrožení, vždy reagujte. Tím, že byste nedělala nic, akorát povzbudíte násilníka k akci, jelikož v něm vzbuzujete dojem, že se nebudete bránit.

Přejděte na druhou stranu ulice a jděte někam, kde se pohybuje více lidí. Vejděte například do restaurace, hotelu nebo nějakého obchodu a odtud si zavolejte doprovod. Pokud neznáte okolí nebo není v dohledu žádné místo, kam byste se mohla schovat, volte útěk. Vyhněte se tmavým uličkám a utíkejte opatrně. Dávejte pozor, abyste v záchvatu paniky nevběhla doprostřed silnice.

Reagujte okamžitě

Devianti a násilnící mívají ve zvyku svou oběť nejprve otestovat. Při cestě v MHD se vás pokoušejí nenápadně dotýkat, zírají na vás, nebo pokřikují. Chtějí vidět reakci. Pokud se patřičně neohradíte, je to pro násilníka signál, že může přitvrdit, jelikož se dostatečně nebráníte. V takových situacích je nutné hlasitě jednat. Klidně na dotyčného zakřičte, ať na vás nesahá a nechá vás na pokoji. Strhnete tím na sebe pozornost lidí v okolí a násilník se stáhne.  

Konkrétní tipy, jak se chránit

Připadá nám samozřejmé křičet „Pomoc“, ale odborníci radí volat „Hoří“, protože se tím mnohonásobně zvyšuje šance, že přivoláte cizího člověka. Lidé přirozeně mají strach o svůj život a v momentě, kdy budete volat o pomoc, s největší pravděpodobností nikdo nepřijde. Když už k něčemu dojde, bojujte jako lev! Každá rána se počítá a zvyšuje šanci na úspěch. Jednou takovou radou je svazek klíčů do ruky. Uchopte celý svazek do dlaně, mezi palcem a ukazováčkem držte jen největší klíč a ten použijte ke škrábání a bodání. Zní to děsivě, ale musíte se zbavit obavy z toho, že někomu ublížíte. Násilník vám chce přeci ublížit také.  

Braňte se ale vším, co máte. Kopejte, škrábejte, kousejte a křičte! Pokud nosíte vysoké boty, použijte je také. Můžete také po útočníkovi hodit svetr nebo mikinu, tím získáte trochu času na útěk.

Noste v kapse (raději ne v kabelce, jelikož v ní má žena mnoho předmětů a nesnadno se v ní hledá jeden konkrétní) pepřový sprej. Je to velice účinná zbraň, která vám může poskytnout potřebný čas na útěk. Důležité je reagovat rychle a útočníka překvapit. Mnoho vás naučí i na odborných kurzech, které vám dodají nejen zkušenosti, ale i sebedůvěru.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat