Ženy skřivani trpí depresemi méně často než ženy sovy

Denní rytmy společnosti se ne vždy shodují s denními biologickými rytmy jedince. A tak ti, kdo se narodí jako sovy s tendencí ponocovat a dlouho vyspávat dopoledne, dost trpí. Musejí vstávat do školy a poté do zaměstnání, ačkoli jejich tělo není na probuzení připraveno. A to se může negativně odrazit ve zdraví. Fyzickém i psychickém. Vědci z Colorada prokázali, že ženy sovy kvůli rozladění biorytmů trpí mnohem častěji depresemi.

Tým z Boulderu vyšetřil dvaatřicet tisíc žen a rozdělil je do tří skupin podle toho, kdy chodily spát a kdy vstávaly. Ve skupině žen, které vstávaly brzy ráno a chodily brzy večer spát a jimž se přezdívá skřivani, bylo mnohem méně trpících depresí.

Síla světla

Ve sledovaném vzorku bylo sedmatřicet procent "skřivanek", deset procent sov a třiapadesát procent patřilo někam mezi obě skupiny.

Podle autorů můžou mít na vyšší riziko rozvoje deprese u sov vliv dva faktory. Jednak tito lidé častěji ponocují, jsou tedy aktivní v temnou část dne a část světelné etapy dne prospí, takže můžou mít méně slunečního záření a světla. A ví se, že lidé žijící v temných oblastech světa (kupříkladu Skandinávci), častěji trpí depresemi.

Ale na rozvoj depresí může mít vliv také rozladění osobních biorytmů a rytmů společnosti, kdy sovy musejí vstávat do práce, když mají ještě noc. A protože nejsou schopny usnout brzy večer, jejich spánek je většinou kratší než u skřivanů.

Mocný spánek

Spánek jako mocný spojenec proti depresím a úzkostem byl ostatně potvrzen i v řadě dalších výzkumů. Tým profesorky Meredith Coles z Binghamton University prokázal, že jedinci, kteří spí jen do osmi hodin denně, mají následující den potíže s překonáváním negativních emocí a nedokážou přestat myslet na negativní obrazy, jevy, zážitky apod.

„Zjistili jsme, že lidé v našem výzkumu měli jisté tendence, kvůli nimž nedokázali z hlavy vyhnat určité myšlenky, a jejich zvýšené negativní myšlení jim znemožňovalo odpoutat se od negativních stimulů, které byly kolem nich. V delším časovém horizontu to může být významné, protože toto opakující se negativní myšlení je důležité pro několik různých poruch – úzkosti, deprese a mnoho dalších,“ míní profesorka Coles.

Neschopnost překonat negativní emoce a odpoutat se od negativního myšlení jsou předstupněm rozvoje vážnějších poruch, jako jsou deprese a úzkosti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat