Ženy skřivani trpí depresemi méně často než ženy sovy

Denní rytmy společnosti se ne vždy shodují s denními biologickými rytmy jedince. A tak ti, kdo se narodí jako sovy s tendencí ponocovat a dlouho vyspávat dopoledne, dost trpí. Musejí vstávat do školy a poté do zaměstnání, ačkoli jejich tělo není na probuzení připraveno. A to se může negativně odrazit ve zdraví. Fyzickém i psychickém. Vědci z Colorada prokázali, že ženy sovy kvůli rozladění biorytmů trpí mnohem častěji depresemi.

Tým z Boulderu vyšetřil dvaatřicet tisíc žen a rozdělil je do tří skupin podle toho, kdy chodily spát a kdy vstávaly. Ve skupině žen, které vstávaly brzy ráno a chodily brzy večer spát a jimž se přezdívá skřivani, bylo mnohem méně trpících depresí.

Síla světla

Ve sledovaném vzorku bylo sedmatřicet procent "skřivanek", deset procent sov a třiapadesát procent patřilo někam mezi obě skupiny.

Podle autorů můžou mít na vyšší riziko rozvoje deprese u sov vliv dva faktory. Jednak tito lidé častěji ponocují, jsou tedy aktivní v temnou část dne a část světelné etapy dne prospí, takže můžou mít méně slunečního záření a světla. A ví se, že lidé žijící v temných oblastech světa (kupříkladu Skandinávci), častěji trpí depresemi.

Ale na rozvoj depresí může mít vliv také rozladění osobních biorytmů a rytmů společnosti, kdy sovy musejí vstávat do práce, když mají ještě noc. A protože nejsou schopny usnout brzy večer, jejich spánek je většinou kratší než u skřivanů.

Mocný spánek

Spánek jako mocný spojenec proti depresím a úzkostem byl ostatně potvrzen i v řadě dalších výzkumů. Tým profesorky Meredith Coles z Binghamton University prokázal, že jedinci, kteří spí jen do osmi hodin denně, mají následující den potíže s překonáváním negativních emocí a nedokážou přestat myslet na negativní obrazy, jevy, zážitky apod.

„Zjistili jsme, že lidé v našem výzkumu měli jisté tendence, kvůli nimž nedokázali z hlavy vyhnat určité myšlenky, a jejich zvýšené negativní myšlení jim znemožňovalo odpoutat se od negativních stimulů, které byly kolem nich. V delším časovém horizontu to může být významné, protože toto opakující se negativní myšlení je důležité pro několik různých poruch – úzkosti, deprese a mnoho dalších,“ míní profesorka Coles.

Neschopnost překonat negativní emoce a odpoutat se od negativního myšlení jsou předstupněm rozvoje vážnějších poruch, jako jsou deprese a úzkosti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat