Pokud špatně spíte, nedivte se, že nehubnete

Už pěkně dlouho jste se nevyspali, tak říkajíc, dorůžova? Pak máte hodně ztížené dietní podmínky. Kvůli spánkové deprivaci se vám v žaludku dějí negativní metabolické změny. A klacky pod nohy vám hází i vykolejené hormony!

V noci vás neustále budí chrápající partner, ruch na ulici nebo hluční sousedé? Tyto rušivé elementy s největší pravděpodobností mohou za to, že se vám pořád nedaří vyhrát boj s váhou. Proč veškerá dietní snaha přichází úplně vniveč, když se dobře nevyspíte?

Kdo nezabere natvrdo, ten nic neshodí

Poznatky americké studie zveřejněné v časopise The Journal Cell v podstatě naznačují, že málo spánku rovná se hodně kil navíc. Na tuto nepříznivou souvislost upozornil pokus provedený na myších. Bylo zjištěno, že u hlodavců, které výzkumníci nenechali pořádně vyspat, dochází v žaludku k negativním metabolickým změnám. Tyto změny podle odborníků úzce souvisejí s vyšší mírou obezity, diabetem, srdečními chorobami, rakovinou, a dokonce i slabším imunitním systémem. Co to má společného s vámi? Možná se budete divit, ale vlastně všechno.

Myš a člověk? To prý vyjde nastejno

Vědci se totiž domnívají, že stejně drtivý dopad, jaký má spánková deprivace na chlupatá a pisklavá zvířátka, má i na lidskou populaci. Všechny výše popsané zdravotní komplikace tedy hrozí každému, kdo dlouhodobě čelí nekvalitnímu spánku. Taková deprivace mimochodem způsobuje i velké hormonální výkyvy, což je další nezdolatelná překážka při cílené redukci váhy. Proč vám i tohle hází pomyslné klacky pod nohy?

Neschopnost uspokojit žaludek? Takhle řádí hormony!

V důsledku nevyspání a tím i naprosté nerovnováhy hormonů prý ztrácíte schopnost regulovat chutě k jídlu, čímž jdete naproti neukojitelnému pocitu hladu. To pochopitelně zvyšuje touhu po nezdravých a „zakázaných“ potravinách, které v hubnoucím jídelníčku nemají co dělat. Co z toho plyne? Zřejmě si v rámci diety budete muset pořídit špunty do uší, ať můžete snít naprosto nerušeně.

Možná by se také vyplatilo přesunout partnera na gauč a sousedům dát jasně na vědomí, že existence v jejich blízkosti je tak trochu o nervy. Přece jen, plavková sezona se blíží – a to mílovými kroky!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat