Odstěhujte se na důchod na venkov. Ochráníte lépe svou pamět před úpadkem

Mladé lidi většinou na venkově život příliš nebaví a táhne je do měst za poznáním, zábavou a širokými možnostmi společenského vyžití. Když lidem ale roky přibývají, je výhodné přesídlit do klidu menších sídel a přírody. Nasvědčuje tomu také studie španělských psychologů, podle nichž totiž stárnoucím lidem na venkově ochabují kognitivní funkce – myšlení a paměť – pomaleji než ve městech.

Vyplývá to z desetiletého srovnávacího sledování seniorů, přičemž ti na venkově měli o 4,6 procenta lepší výsledky testů myšlení a paměti.

„Existují důkazy, že riziko demence a kognitivního úpadku může být ovlivněno tím, že je člověk vystaven hazardům městského prostředí, jako znečištění a hluku, nebo životnímu stylu, který je stresující a sedavé. Ve srovnání s tím, život poblíž zelených ploch prokazatelně zvyšuje fyzickou aktivitu lidí a společenskou podporu, omezuje stres a oslabuje negativní účinky znečištění vzduchu a hluku,“ uvedla doktora Carmen de Keijzer z Barcelonského institutu globálního zdraví.

Nepřítel s obrazovkou

Pokud se chce člověk účinně chránit před Alzheimerovou chorobou a jinými formami demence, musí začít v mládí. A to tím, že si zvykne na určitý životní styl, který se označuje jako zdravý. V jeho rámci se musí nejen dobře a vyváženě stravovat, ale musí mít i dostatek pohybu a především nesledovat tolik televizi. Té je dobré se vyhnout úplně.

„Cvičit, hlídat si krevní tlak a nesledovat televizi jsou tři klíčové faktory, jak si vytvořit v životě odolnost mozku před demencí,“ tvrdí vědci z University of California v Irvinu po čtrnácti letech výzkumů u osob starších devadesáti let.

Podle profesorky Claudie Kawasi byla zásadním bodem výzkumu pitva mozku sledovaných osob. Ta byla provedena na sedmnácti stech osobách po jejich smrti a prokázala, že mnozí, kteří demencí netrpěli, měli v mozku přesto nánosy plaku, které jsou přitom vztahovány k demenci jako její původci. Za skutečnost, že tito lidé demencí netrpěli, totiž může zdravý životní styl. Jiné osoby, u nichž se demence projevila, ale které naopak neměly nánosy plaku v mozku, žily naopak velmi nezdravě.

„Skupina osob, která byla jaksi imunní vůči demenci, cvičila více a sledovala televizi méně,“ tvrdí Kawasi.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat