Hluční sousedé zvyšují riziko deprese více než dvakrát

Dánští psychologové tvrdí, že v případě nákupu nového bytu je při rozhodování stejně jako cena či lokalita podstatné to, jací žijí v okolí sousedé. To se dá dost těžce ovlivnit hlavně v horizontu času. Nicméně je téměř sebevraždou psychického zdraví, když se člověk nastěhuje vedle hlučných sousedů či oni vedle něj. Rušení od sousedů totiž zvyšuje riziko rozvoje depresí a jiných mentálních potíží více než dvakrát.

Vědci z Jihodánské univerzity vyšetřili sedm tisíc osob a sledovali je v průběhu tří let. Analýzou dat pak zjišťovali, zda mezi sebou nějak souvisí život vedle hlučných sousedů a onemocnění psychickými potížemi.

Z výsledků je jasné, že lidé žijící vedle hlučných sousedů trpí třikrát častěji nadměrným psychickým stresem. A více než dvakrát častěji se u nich rozvinou deprese a další psychické potíže.

Nejčastější můrou pro sousedy jsou noční večírky a příliš hlasitá hudba či televize.

„Jakýkoli druh hluku je dobře známým rizikovým faktorem pro řadu zdravotních potíží. Existuje však silný vztah také mezi hlukem v sousedství a psychickými potížemi,“ tvrdí autoři výzkumu z Dánska.

Jak nebezpečný je stres?

Že nadměrný stres může přispívat k depresím a úzkostem, není žádnou novinkou. Ovšem stále více odborníků se zaměřuje i na další důsledky života ve stresu, kterému podléháme v dnešní době stále častěji. Například vědci z Michiganu jako první popsali biologické mechanismy účinků psychologického stresu na imunitní systém a následný rozvoj autoimunitních onemocnění a alergií.

Stres skutečně spouští reakce v těle, které vedou ke zvýšené zánětlivosti, alergiím, astmatu, lupénce a jiným autoimunitním onemocněním. Dlouhodobý stres přitom také vyvolává rakovinu.

Když je člověk ve stresu, v jeho mozkovém centru hypotalamu se vylučuje kortikoliberin. To je faktor (hormon) uvolňující kortikotropin (CRF). Mastocyty neboli žírné buňky sídlící v kožní tkáni a trávicím traktu, které náležejí mezi buňky imunitního systému, pak aktivují své receptory CRF-1 a začnou uvolňovat velké množství histaminu. Vzniká tak různé onemocnění podle lokalizace (kůže/trávicí trakt) – lupénka, astma, alergie, syndrom chronického zánětu střev apod.

„Když nastane velký stres, CRF1 říká těmto buňkám, aby uvolňovaly chemické látky, které vedou k zánětům a alergickým reakcím, jako jsou syndrom dráždivého tračníku, astma, život ohrožující potravinové alergie a autoimunitní onemocnění jako lupus,“ tvrdí docent Adam Moeser z University of Michigan.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat