Potraviny obsahující tuky a cukry nutí mozek k přejídání

Mozek se během milionů let vyvíjel k tomu, aby poznal hodnotné potraviny v přírodě, které jsou dobrým zdrojem všech potřebných živin. Jenže evoluce nepočítala s výrobou pokrmů. V přírodě se totiž nevyskytuje nic, co by v sobě kombinovalo vysoký obsah jednoduchých cukrů a nasycených tuků zároveň. Člověk ale umí takové pokrmy vyrobit sám. A mozek si s nimi neví rady. Totálně zmatou jeho systémy a on nutí svého majitele se jimi přejídat.

Když tak člověk ochutná koblihy, pizzu, hranolky či tučné a na sacharidy bohaté pokrmy, nemá nikdy dost. I když je sytý, mozek ho neustále nutí tlačit do pusy další a další sousta.

Mozek v nesnázích

Vědci z Yaleovy univerzity prokázali, že tyto nepřirozené pokrmy zcela vykolejí systém odměny v mozku, který pak donutí strávníka podobnými nezdravými věcmi se cpát.

„Náš výzkum dokazuje, že když smísíte obě živiny, mozek začne přeceňovat energetickou hodnotu takové potraviny,“ tvrdí doktorka Dana Smallová z Yaleovy univerzity.

Podle ní mozek nezvládá, když jsou najednou silně aktivovány nervové dráhy pro metabolismus tuků a sacharidů. Mozek neví, jak se s tím vypořádat a selhává v regulačních mechanismech, takže člověk se přejídá a tloustne.

Výzkum dokazuje, že podobným pokrmům je prostě nejlepší se vyhnout zcela nebo je konzumovat opravdu výjimečně.

Hlavně nesedět

Mechanismům a důvodům přejídání se věnovaly i další studie. Například švédští vědci tvrdí, že lidský mozek má speciální varovný systém, který se zapíná, když se jeho majitel přejídá a začne přibývat na váze. Jenže tento mechanismus je účinný zároveň jen tehdy, když člověk minimálně během dne posedává. V moderní sedavé společnosti je jasné, proč je tolik lidí obézních.

Většina lidí totiž sedí v zaměstnání i doma po skončení pracovní doby. Mozek tedy nemá žádnou šanci systém aplikovat.

„Pokud mozek savců zaznamená zvýšení tělesné hmotnosti, spustí signály, které podvědomě říkají mozku, aby přestal tolik jíst. Nicméně tyto vnitřní váhy nefungují u těch, kdo příliš dlouho během dne sedí, především u zaměstnanců kanceláří, kteří tráví hodiny u stolu,“ tvrdí autoři z Univerzity v Gothenburgu.

„Objevili jsme naprosto nový systém, který reguluje množství tuku. Doufáme, že tyto objevy povedou k novému směru ve výzkumu obezity,“ dodal profesor John-Olov Jansson.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:45
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat