Tvrdý, nebo měkký? Jak správně vybrat zubní kartáček

Snad každý ho doma má, používá ho, ale málokdo ví, jak si vybrat ten správný. Řeč je samozřejmě o zubním kartáčku, kterých je na trhu obrovské množství. Každý výrobce vyzdvihuje do nebe ten svůj, ale samotný výběr by měl být vždy individuální. Jak na to?

Tvrdý, nebo měkký?

Měkké zubní kartáčky jsou k zubům i dásním šetrné a dokážou chrup účinněji zbavovat zubního plaku. Proto je vždy lepší volit měkké zubní kartáčky, které mívají označení „soft“. Jsou totiž vhodné pro běžné, až citlivější zuby.

Extrémně měkké kartáčky „super soft“ nebo „extra soft“, jsou vhodné pro velmi citlivé zuby nebo krvácející dásně. Jejich použití je velice šetrné, ale díky měkkým štětinám trvá déle, než zuby dokonale vyčistíte. Je tedy nutné prodloužit celkovou dobu ústní hygieny.
Středně tvrdé kartáčky s označením „medium“ spolehlivě odstraňují plak a navíc díky tomu, že jejich štětiny nejsou příliš tvrdé, šetrně masírují dásně a nevyvíjejí na ně zbytečně velký tlak. Jsou tak vhodné pro kohokoli, kdo nemá citlivé zuby nebo netrpí krvácením dásní.
Tvrdé kartáčky s označením „hard“ nejsou vůbec vhodné pro běžné čištění. Použitím tvrdého kartáčku vzniká riziko poškození dásní, ústní sliznice i samotných zubů. Tvrdé kartáčky jsou vhodné na čištění zubních protéz.

Obyčejný, nebo elektrický?

Odpověď na tuto otázku není úplně jednoznačná. Někteří tvrdí, že není vhodný, druzí zase, že si s jiným lépe zuby nevyčistíte. Tak či onak jsou tyto kartáčky skvělé pro lidi, kteří mají problémy s motorikou nebo pro malé děti, které ještě zcela neovládají správnou techniku.
Obecně platí, že zuby lze elektrickým kartáčkem vyčistit rychleji a jeho použití je snadnější. Pamatujte ale, že i při používání elektrického zubního kartáčku musíte zuby čistit pečlivě. Kartáček neumí udělat veškerou práci za vás. Nikdy na něj netlačte a používejte jemnější hlavice.

Sonický, nebo rotační?

Pokud jste se rozhodli pro koupi elektrického zubního kartáčku, nabízejí se vám dvě možnosti. Můžete si koupit oscilační, u kterého dochází k jemným rotačním pohybům, které narušují zubní plak nebo sonický, jehož štětiny vibrují a dochází tak ke kombinaci stírání a silnému proudění tekutiny. Jsou vhodnější pro citlivé zuby a dásně, než kartáčky rotační.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat