Ženy s více dětmi častěji končí s Alzheimerovou chorobou

Porodnost se stále snižuje, takže na Západě je stále méně rodin s více než jedním či dvěma potomky. Ale ženy, které se rozhodnou situaci zachránit, by měly být opatrné. Pokud totiž porodí více než pět dětí, hrozí jim ve stáří Alzheimerova choroba. Vědci z Jihokorejské republiky zjistili, že pět a více porodů výrazně zvyšuje riziko onemocnění.

„Je možné, že mírně zvýšená hladina estrogenu v první třetině těhotenství je v optimální míře chránící myšlenkové procesy. Ale v osmém týdnu těhotenství se množství estrogenu zdvojnásobí a vyšplhá postupně až ke čtyřicetinásobku normální hladiny. Pokud tyto výsledky potvrdíme v širší populaci, je možné, že poznatky povedou k hormonální prevenci onemocnění Alzheimerovou chorobou,“ tvrdí profesor Ki Woong Kim ze Soulské národní univerzity.

Ženy přitom onemocní Alzheimerovou chorobou mnohem častěji – tvoří až dvě třetiny všech pacientů. A už déle se uvažuje o tom, že na vině mohou být právě hormonální výkyvy během těhotenství a života.

A podle jihokorejských vědců je žena, která má pět a více dětí, ohrožena Alzheimerovou chorobou o sedmdesát procent více než ta, která má děti dvě.

Co pro sebe udělat

Alzheimerova choroba i další typy demence představují do budoucna závažný problém. Jak se zvyšuje průměrný věk obyvatel, je jasné, že lidí trpících některou z těchto poruch bude výrazně přibývat. A i když některé mechanismy onemocnění nejsou tak docela jasné, vědci se shodují v jednom – náš životní styl může mnohé v dobrém ovlivnit.

Američtí vědci identifikovali tři klíčové faktory životního stylu, které by vám podle všeho měly zajistit klidné stáří. Překvapivé je, že to jsou zcela obyčejné a jednoduché věci – pravidelný pohyb, udržování normální (optimální) hmotnosti a zdravá výživa. Když budete tato pravidla dodržovat, podle odborníků si zredukujete tvorbu bílkovin v mozku spojovaných právě s alzheimerem.

Odhaduje se, že celou polovinu případů Alzheimerovy choroby má na svědomí fyzická nečinnost a obezita. Mimochodem, kouření také, abychom byli kompletní. Zdravý způsob života tedy není jen lékařské klišé, ale vážně má své opodstatnění. Ostatně, americký průzkum publikovaný v časopise Americký magazín geriatrické psychiatrie to jen potvrzuje.

Závěry studie odhalily, že mezi jedinci žijícími zdravě a aktivně existují významné rozdíly – v porovnání s těmi, kteří tak nečiní. Jednoduše řečeno, ti, co měli dostatek pohybu a konzumovali středomořskou stravou plnou ryb, zeleniny, obilovin, luštěnin a olivového oleje, na tom byli podstatně lépe.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat