Hodiny před televizí mají negativní vliv i na dospělé

Zvlášť v dnešní době rodiče dělají vše možné i nemožné, aby zabavili svoje děti. Posadit je před televizi nebo půjčit tablet se tak jeví jako dobrý nápad. Ale co negativní účinky? Takhle televize ovlivňuje děti i dospělé!

Mnoho dospělých i dětí tráví příliš času u televize. Tenhle zlozvyk však vede k řadě negativních účinků a psychických i fyzických problémů. Co udělá konkrétně s vámi?

Negativní účinky na dospělé

Výzkumy ukazují, že lidé, kteří se dívají na televizi tři a více hodin denně, vykazují dvojnásobnou pravděpodobnost, že zemřou předčasně. To je dané především tím, že sledování televize je sedavá činnost. A dál?

Fascinace „bednou s obrázky“ může vést k přejídání a celkovému zhoršování situace, což nahrává obezitě a dalším souvisejícím problémům. Navíc zvlášť mladí lidé se podle statistik ztotožňují s tím, co sledují. Vyhledávají totiž adrenalin, protože se nudí a žijí jednoduchý život. Mohou se tak reálně inspirovat kriminálkami a thrillery.

Ve skutečnosti je dokázáno, že intenzivní emoce z obrazovky člověka ovlivňují nejen tělesně (obezita), ale i duševně. Hororové a strašlivé scény zobrazující fyzické, slovní a jiné formy zneužívání a násilí se usazují v podvědomí a negativně působí na psychiku dospělých i dětí.

Psychologové zároveň varují, že i relaxační, nenáročné filmy, během kterých v podstatě nemyslíte vůbec na nic, bombardují svým obsahem tak, že divák pasivně přijímá určité informace a sdílení, které ovlivňují analytické a tvůrčí schopnosti myšlení. A jak je to u těch nejmenších?

Negativní účinky na děti

Negativní účinky sledování televize také nejsou zanedbatelné. Děti, které před „telkou“ vysedávají se železnou pravidelností, se málokdy účastní fyzických aktivit. To opět nahrává nadváze a obezitě. (Tyto děti také často končí se zrakovými problémy.)

Pravidelní konzumenti televizních programů zároveň o dost méně rozvíjejí sociální dovednosti. Věří totiž, že nikoho nepotřebují, když mohou jen sedět a zabíjet čas. Dochází k blokaci sociálního rozvoje.

Televize zároveň může ovlivnit vývoj mozku, zvlášť během prvních let života, kdy mozek mění svoji strukturu. Studie dokazují, že u batolat, která jsou pravidelně odkládána k televizi, a to na více než dvě hodiny denně, se později mohou vyvinout problémy s chováním. Také se udává, že reklamy zobrazované v televizi mohou děti povzbuzovat k rozvoji nezdravých stravovacích návyků. Jsou to podle vás dostatečné argumenty k tomu, že budete čas strávený před televizí víc kontrolovat?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat