Jak spolehlivě poznat, že je kupované ovoce zralé

Také v obchodě oťukáváte melouny a nedůvěřivě převracíte bedničku s jahodami? Nakonec seberete odvahu ke koupi a doma zjistíte, že ovoce vůbec není zralé. Při dnešních cenách se vyplatí znát triky, díky kterým vždy donesete domů ty správné kousky.

Ananas

Ananas má výbornou chuť, ale jen tehdy, když je zralý. Jestli už přišel čas si na něm pochutnat, zjistíte nejlépe z jeho krátkých lístků, Zkuste jeden vytrhnout. Pokud to nejde, rozhodně ještě není zralý. Pokud lze vytrhnout až příliš snadno, bude s největší pravděpodobností přezrálý. U zralého ananasu je také cítit příjemně sladká vůně.

Mango

U manga se kdekdo řídí barvou slupky. Ta ale není vždy rozhodující. Některé druhy, pocházející z různých lokalit, mají také jinou barvu.  Filipínské se po dozrání barví do žluta, kdežto thajské zůstává zelené. Rozhodující je vůně a poddajnost dužiny. Ta by měla být měkká, ale ne příliš. Tvrdé mango ani nekupujte. Na slupce by neměly být žádné tmavé skvrny a plod by měl mít typickou vůni.

Zralý banán

Slupka zralého banánu by měla být sytě žlutá a pokryta hnědými flíčky. Čím více je banán zelený, tím méně obsahuje cukru a je hůře stravitelný. V zelenější formě je vhodný například pro diabetiky.

Avokádo

Když je avokádo zralé, poznáte to nejlépe pohmatem. Tvrdé avokádo bude hořké a nedá se jíst. Je možné ho nechat dozrát doma, ideálně vedle banánů, které celý proces urychlí. Avokádo by mělo být měkké, ale ne jako bláto. K poznání zralého avokáda to chce trošku cviku. Můžete také zkusit odlomit jeho stopku. Pokud jde snadno, je ovoce zralé.

Meloun

U melounů je dobrým vodítkem suchá stopka. Pokud je scvrklá a pokryta plísní, byl meloun utržen nezralý. Pruhované melouny jsou většinou sladší, než ty celozelené, a proto sáhněte spíše po těch s pruhy. Meloun má na sobě také světlou skvrnu, která značí, na které straně meloun ležel, když rostl. Pokud je tato skvrna bílá, meloun není zralý. Pokud je žlutá, můžete ho bez obav koupit. Dobrým trikem je také na meloun zatlačit. Chyťte ho do dlaní a tiskněte rukama proti sobě. Pokud slyšíte praskání, je s největší pravděpodobností zralý.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:57
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:33

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat