Proti přehřátí pomáhá chilli, kari, kokosové mléko či meloun

V extrémním horku je výhodné konzumovat hodně chilli a kurkumy. Tohle může být pro mnohé Čechy překvapením a nepochopitelnou informací, protože ostrému jídlu tolik neholdují a často se u nich dost zapotí. Ale nejvíce chilli a kari zkonzumují v nejteplejších oblastech světa. Právě proto, že sice pálí v ústech, člověk je při konzumaci mokrý, ale organismus celkově ochlazuje.

Kapsaicin z chilli a kurkumin z kari roztahují cévy a zvyšují průtok krve, tím pomáhají vydávat teplot z nitra organismu na povrch, který se zpotí a výrazně ochladí. Nakonec se zchladí i vnitřní orgány. Pro někoho je nepříjemné, že se při konzumaci výrazně zapotí, ale po pár minutách se díky tomu začne cítit lépe.

Horkem k ochlazení

V extrémním vedru je dobré vyhýbat se také prohřívacím potravinám – sacharidům a bílkovinám, jejichž trávení produkuje mnoho tepla. Ideální jsou tak syrová zelenina a ořechy.

„Ačkoli se po konzumaci ostrých jídel zapotíte, vypaří se s potem vedro do okolí a nitro těla se tak ochladí,“ vysvětluje dietolog Daniel O‘Shaughnessy z londýnské kliniky Harley Street.

Výbornou zeleninou pro ochlazení v horku je syrová cibule. Málokdo ji zvládne konzumovat celou, ale najemno nasekaná v salátu také pomůže. „Ajurvéda syrovou cibuli používá k ochlazení organismu při úpalu a úžehu už tři tisíce let,“ vysvětluje O’Shaughnessy.

Kokos a meloun: Ideální spojenci

Nedílnou součástí kuchyní tropů a subtropů je také kokosové mléko. A to proto, že látky v něm obsažené pomáhají hydratovat tkáně a jsou prevencí úrazů svalů v horkém prostředí.

Konečně nikdo neprohloupí, když se nacpe vodním melounem. V něm obsažený citrulin podporuje nejen erekci roztažením cév v penisu, ale také ochlazování těla roztažením periferních cév, čímž se opět zvýší ochlazující efekt.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat