Signály, které vaše tělo vysílá, když je ve stresu

Myslíte si, že nadmíru stresu se projevuje jenom nespavostí a následnou únavou? Tak to se pletete na celé čáře! To, že vám v žilách koluje až příliš kortizolu, naznačuje také citlivost zubů a podezřelá náchylnost k nemocem!

Co se týká stresu, který je nechvalně známou vizitkou dnešní doby, odborníci se jednoznačně shodují v tom, že neprospívá absolutně ničemu. Jak ale bezpečně poznat, že ho máte v životě nadbytek? Poslouchejte své tělo, které se v tomhle nemýlí! Jakými signály vám přetížený organismus naznačuje, že byste měli zvolnit – nejlépe okamžitě?

Neustálý hlad a podivné chutě

Máte pocit, že váš žaludek nelze ničím zasytit, protože plní funkci „bezedné díry“? To, že dveře ledničky i šuplík se sladkostmi otevíráte hodně často, může být vizitka nadměrné hladiny stresového hormonu kortizolu.

„Někdy je obtížné rozpoznat, zda máme hlad z psychických či fyzických důvodů. Nervozita, která tělo připravuje o potřebnou energii, totiž přímo vybízí k tomu, abychom si dopřáli i to, na co bychom jindy ani nepomysleli. Toto emoční stravování s sebou nese zdravotní rizika, která zahrnují nejen nadváhu, ale i zvýšený cholesterol, což může poškodit kardiovaskulární systém,“ varuje lékařka Elizabeth Trattner, která působí na americké Arizonské univerzitě.

Dentální problémy, které si za rámeček nedáte

Už si někdo někdy stěžoval na to, že ve spánku skřípete zuby? Tuhle kritiku byste na lehkou váhu brát vážně neměli, jde totiž o vaše zdraví a celkovou pohodu! Studie uskutečněná americkým zdravotnickým centrem National Institutes of Health naznačuje, že tenhle hlasitý zlozvyk je typickým příznakem duševní nestability související se stresem. Tamní odborníci zároveň upozorňují na to, že skřípání zubů způsobuje citlivost chrupu a poškozuje jeho sklovinu. Jenže stejně dobře prý můžete „vyfasovat“ také bolesti hlavy a čelistí, popřípadě záněty dásní. Alespoň tak to vidí experti!

Často vás skolí nemoc a s doktorem už si tykáte

Stres nesmírně oslabuje imunitní systém, což znamená, že jste mnohem zranitelnější a „otevřenější“ všem bacilům, virům a infekcím, které se kolem vás jen mihnou. Aby toho nebylo málo, ustavičně vyšponované nervy rovněž výrazně komplikují i samotnou léčbu neduhů. Jestli je vám tedy divné, že kašel a rýmu máte klidně i několik týdnů, odpověď se přímo nabízí… Není už tedy načase sáhnout si do svědomí a zkusit se stresem zatočit? Možná pak přestanete být u lékaře jako doma…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:27
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:11
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat